събота, 20 април 2013 г.

Гнезда от кайма





Необходими продукти за четири порции:

За гнездата:
500 грама кайма смес;
1 препечена филия черен хляб;
100 грама пушен кашкавал;
сол на вкус;
чер пипер;
чубрица;

За пълнежа:
4 броя яйца;
1 чаена лъжичка червен пипер;
1 супена лъжица зехтин;
сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Натопете препечената филийка хляб в купа с вода докато набъбне. Изцедете я добре, наронете до трохи и прибавете към каймата. Добавете и кашкавала настърган на ситно ренде. Овкусете с подправките и омесете добре, като добавите лъжица вода. Оформете четири топки равни по големина. Подгответе 4 броя шоли като омажете дъното и стените им със смес от зехтин и брашно. Във всяка шоличка поставете топката тесто, като моделирате вдлъбнатина достатъчно голяма за едно яйце.



Във всяка едно "гнездо" поставете по едно яйце. Полейте със зехтин и поръсете със сол и червен пипер.



Печете в предвалително загрята фурна на 200 градуса около 10-ина минути до готовност. Проверете с клечка за зъби сърцевината на яйцето дали е готово. Каймата трябва е в приятен за печиво загар.



Сервирайте със зелена салата или с гарнитура по избор.

понеделник, 15 април 2013 г.

Късчета от свинско месо, задушени с гъби и топено сирене





Необходими продукти:

500 грама свинско месо от бут;
250 грама пресни гъби( печурки);
200 гр. топено пушено сирене;
150 мл. бяло сухо вино;
150 мл. течна готварска сметана,
сол и чер пипер на вкус;
2-3 стръкчета прясна мащерка.

Нарежете свинското месо на късчета и го запържете до приятен загар в дълбок тиган. Добавете гъбите и осолете. Задушете под капак докато водата от гъбите изври. Добавете виното. Оставете 10-ина минути на слаб котлон докато гъбите поомекнат. Добавете нарязаното на шайби топено сирене, сметаната и оставете за още 15-ина минути. Поръсете с прясно смлян черен пипер и поръсете с мащерка.Оставете под капак до сервирането на ястието.



Сервирайте с червено вино.

събота, 13 април 2013 г.

Козуначета с лимонада



Тези дни си спомних за онези безгрижни детски години, когато малко преди Великден се навъртах около баба ми, която спретваше едни такива хрупкави курайбийки с дъх на лимон. Тестото месеше с лимонада, настъргана лимонова кора и амонячна сода. Хрумна ми,че мога да изпробвам тази комбинация и в тестото с мая. И за да не изневеря на козуначеният вкус, добавих малкоо течна сметана. Само искам да вметна, че тестото стана с дъх на козунак, много по-леко от козуначеното, а печивото се късаше на конци :)))Ето и импровизираната ми рецепта за шест малки козуначета и една стандартна козуначена плитка.

Необходими продукти:

3 броя яйца;
1 чаена чаша бяла кристална захар;
1/2 чаена чаша лимонада;
1/2 чаена чаша течна неподсладена сметана;
1/2 чаена чаша смес от олио и разтопено масло;
около 600 грама брашно;
щипка ванилия;
кората от половин лимон;
1 пакетче суха мая;
1 жълтък за намазване;
1-2 супени лъжици кафява захар за поръсване;
орехи и стафиди или ядки на вкус.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта на пяна, добавете към тях ванилията и лимоновата кора. Пресейте брашното, дабавете сухата мая към него и разбъркайте. Направете кладенче и в него изсипете яйчената смес, леко затоплената лимонада и сметаната. Започнете да омесвате тесто, като добавяте по малко от мазнината и така до изчерпванането и . Омесете хубаво и оставете да втаса на топло. След като набухне, добавете ореховите ядки и стафидите и лекичко премесете. Разделете половината от тестото на шест малки топки с големината на топка за тенис. През това време намажете формичките с олио и поръсете с брашно. Топките разтеглете на фитили и от тях вържете възелчета, и поставете във формичките.



Останалата част от тестото оформете както прецените за добре, в подходящ по големина съд. Аз го оформих на плитка в тавичка.

Оставете отново на топло да втасат и докато се навдигнат до средата на формите. Загрейте фурната на долен реотан. Намажете козуначетата с разбитият жълтък и поръсете с захарта. Печете около пет минути на долен реотан, след което настройте фурната на 170 градуса и печете до готовност,като за това проверявате с клечка за зъби.

Извадете от фурната покирйте ги с кърпа и чак след като изстинат извадете и от формите. Да ви е сладко :)


понеделник, 8 април 2013 г.

Лешникова торта




Необходими продукти:

За блата:
6 яйца,
1,5 чаена чаша захар,
1 чаена чаша смлени лешници;
100 грама галета;
1/2 пакетче бакпулвер;
щипка настъргана лимонова кора;
За сиропиране на блата: равно количество вода и ром или бренди и лъжица мед.

За крема:
10 супени лъжици смлени лешници;
10 супени лъжици пудра захар;
100 мл. прясно мляко;
200 грама масло;

За глазурата:
150 грама блокче шоколад ( според вкуса бял или тъмен)
5 супени лъжици течна сметана;
1 супена лъжица масло.
около 100 грама настърган бял и кафяв шоколад.


Начин на приготвяне:

Разбийте много добре до твърда пяна яйцата и захарта на водна баня. В купа смесете смлените на брашно лешници, галетата, бакпулвера и лимоновате корички. Добавете към яйчената смес, докато разбърквате с лъжица. Сипете тестото в тортена форма 20-24 см, предварително намаслена или облепена с хартия за печене. Печете предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25 - 30 минути. Докато блата се пече пристъпете към крема- сварете за няколко минути на умерен огън смлените лешници и прясното мляко до гъста смес. Оставете да изстине. В отделна купа разбийте маслото заедно с пудрата захар на пухкав крем. Смесете лешниковата маслена смес и разбъркайте с лъжица отново.
Срежете вече готовият и добре изстинал блат на две. Сиропирайте долната част, покрийте добре с крем и поставете отгоре втората част, като сиропирате отново. Оставете да се стегне на хладно. През това време пригответе глазурата. Смесете продуктите в подходящ за водна баня съд, като шоколада натрошите на малки парчета. Стопете на водна баня при неперкъснато баркане до получаване на еднорадна смес. Покрийте тортата с глазурата.



Разнесете глазурата с помощта на шпатула. Поръсете с настърган шоколад и гарнирайте с лешници. Оставете да престои около два часа в хладилник преди да я срежете.