неделя, 26 май 2013 г.

Домашен плодов сладолед




Това,което ви е необходимо като основна съставка за този сладолед са 1- 2 килограма банани. Всичко останало е въпрос на вкус и възможности за импровизация. За този тук, използвах шепа замразени малини, 1 супена лъжица какао и 2 супени лъжици мед. Готови ли сте за действие ? Нарежете бананите на шайбички и замразете във фризер за една нощ. Поставете ги както са замразени в блендер, добавете меда и разбъркайте докато се разбие до консистенцията на заскрежена каша. Разделете сместа на три части. Едната оставете бананова на вкус, във втората добавете какао и блендирайте отново, в третата шепа замразени малини и отново блендирайте. В кутия за сладолед изсепете каковата смес, върху нея банановата и най-накрая малиновата . Замразете отново. Сервирайте със свежа мента.

събота, 18 май 2013 г.

Fallen chocolate cake

<

Необходими продукти:

За блата:

6 броя яйца;
1/2 чаена чаша масло;
1/3 чаена чаша пудра захар + 2 супени лъжици;
2 супени лъжици слънчогледово олио;
2 супени лъжици какао на прах;
250 грама тъмен шоколад над 60 %;
щипка сол;
ванилия;

За топинга:

1 чаша маскарпоне;
1 чаша заквасена сметана;
3 супени лъжици пудра захар;
малко лимонов сок;
ягоди или други пресни плодове за украса.


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната си на 250 градуса. Намажете дъното и стените на форма за печене и ги поръсете с една супена лъжица пудра захар. През това време разтопете на водна баня шоколада. Добавете маслото и олиото, какаото и разбъркайте. Отдръпнете от водната баня. Отделете 4 белтъка от яйцата в подходяща висока купа. Останалите яйца и 1/3 чаена чаша пудра захар разбъркайте на пяна. Върнете се с белтъците, добавете им щипка сол и разбийте на твърда пяна. Сега внимателно смесете яйчената смес заедно с шоколадовата. Разбъркайте бавно докато се поеме шоколада. Добавете разбитите на пяна белтъци. Изсипете във формата за печене и сложете във фурната. Не отваряйте по време на печене. След като печивото се навдигне до ръба на формата, може да отворите и да погледнете дали блата е изпечен. В моята фурна бяха нужни 20-ина минути. Извадете от фурната и поставете на решетка докато изстине. След това поръсете с останалата една лъжица пудра захар. Добрият "паднал "кейк след изваждане се сляга в средата. Разбийте до еднородна смес маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар. Добавете няколко капки лимонов сок, ако ви е на вкус. Нея поставете в средата на кейка и гарнирайте отгоре с ягоди или избраните плодове.
Съвет: Блата става много по-добър, ако го приготвите от предният ден, а гарнирате на следващият.



Да ви е сладко !:)



неделя, 12 май 2013 г.

Домашни еклери




Еклерите са популярен и обичан десерт от парено тесто. Рецептите за тесто са различни- с прясно мляко и вода или само с вода, но като и да ги приготвите не бихте сгрешили. Защо определих моите еклери като домашни?! Ами защото е така, в домашни условия, бъркани на ръка, без да са шприцовани,а оформени с лъжичка и печени в обикновенна фурна- непретенциозни на вид, но адски вкусни.

За тестото:

125 мл. вода;
125 мл. прясно мляко;
1 чаена лъжица захар;
1/2 чаена лъжица сол;
110 грама масло, със стайна температура;
140 грама брашно;
4 яйца със стайна температура;
за поръска по желание- ситно стрити ядки или семенца от чия.


За крема:

250 мл. прясно мляко;
3 жълтъка;
80 грама захар;
40 грама брашно;
1 шушулка ванилия или 2 пакетчета синтетична;
1 супена лъжица краве масло;
3 супени лъжици маскарпоне;

Начин на приготвяне:

За тестото: В тенджера се смесват водата, млякото, захарта, солта и маслото.След като сместа заври, в нея наведнъж се изсипва брашното.Разбърква енергично с дървена лъжица докато започне да се образува топка тесто.



Тестото трябва да се отлепя от стените на тенджерата.Готовото тесто се оставя да се поохлади преди да се добавят яйцата към него, но трябва да бъде все още топло.

Яйцата се добавят едно по-едно към свареното тесто, като след всяко добавяне тестото се разбърква хубаво докато яйцето се поеме и сместа стане еднородна. Продължава се с добавянето на яйцата докато тестото стане гладко и лъскаво, не е твърдо, нито се разтича.Може да прецените колко точно яйца да поставите, защото това зависи и от големината им.Може да ви са достатъчни само три.



От вече готовото тесто с помощта на супена или чаена лъжичка/ в зависимост от големината на еклерите, която искате да постигнете/, поставете върху тава, покрита с предварително намазана с масло хартия. Поръсете ги с със семенцата или ядки. Загрейте фурната на 200 градуса.



Поставете във фурната и печете при 200 градуса около двайсет, двасет и пет минути. Изключете фурната и оставете още 10-ина минути при лекичко отворена врата. Еклерите трбява да са със приятен златист до карамелен цвят.



Оставете в тавата до пълното им изстиване. През това време се заемете с крема.

За крема: Разбийте жълтъците със захарта, малко от прясното мляко, брашното и ванилията. Добавете към врящото мляко и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато се сгъсти крема. Накрая отместете от котлона и добавете лъжичка краве масло. Оставете го да поизстине и добавете маскарпонето бъркайки непрекъснато с дървената лъжица.

Идва ред на сглобяването. Най-лесният начин е да направите разрез помощта на остър нож и с чаена лъжичка крем ги запълнете. Поръсете с пудра захар и сервирайте.