неделя, 30 юни 2013 г.

Голямата немска палачинка в малки купички или Dutch baby




Необходими продукти:

5 яйца;
1 1/2 чаена чаша брашно;
1 1/2 чаена чаша прясно мляко;
1 ванилия;
1 супена лъжица захар;
1 щипка сол;
1 чаена лъжичка лимонова кора;
60 грама масло.
По желание какао 1 супена лъжица.

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурна на 200 градуса.Разбийте яйцата със захарта и солта на пяна. Добавяйте на части млякото и брашното като редувате. При непрекъснато бъркане добавете ванилията и лимоновата кора. Разтопете маслото и изсипете на равни части в купички за суфле. Изсипете яйчената смес в купите и сложете в предварително загрятата фурна. Печете 10 минути при двеста градуса, и още десет на 180.


Сервирайте палачинките гарнирани на вкус, със сладко , мед или сирене.

събота, 29 юни 2013 г.

Компот от сезонни плодове

Изключително лесен за приготвяне, в сезона на изобилие от плодове, елексир в летните жеги. Това е компот,който баба ми приготвяше, а цялото семейство се наслаждаваше на вкуса му.


Необходими продукти:

Праскови;
кайсии;
сливи;
други плодове по избор;
около 2 литра вода;
чаена чаша захар;
ментови листа или листа от индрише.

Начин на приготвяне:

Измийте, почистете от костилкити и нарежете плодовете. Сливите можа да оставите заедно с костилките. Варете докато плодовете омекнат, добавете захарта и оставете още десетина минути. Сервирайте студен, с листенца от мента или индрише. Чудесен десерт за летните жеги.



неделя, 23 юни 2013 г.

Тирамису


Тирамису е един от пополярните италиански десерти.Най-разпространената легенда разказва, че през XVII в. Великият дук на Тоскана Козимо III де Медичи решава да посети Сиена за няколко дни. В негова чест е създаден сладкиш - разкошен и апетитен, но с обикновени продукти и лесен за приготвяне. Десертът става особено популярен и много бързо се разпространява в двореца. Точно тук получава, според тази версия, своето наименование, защото започват да му предписват качества на афродизиак и да го наричат “tirami su”, което буквално означава “вземи ме, дръпни ме”, може би от комбинацията от продукти и най-вече от захарта и кафето.
Също така италианците приготвят десерта в купи, въпреки, че при нас е пополярен като торта, то те казват : Тирамису, което не се яде с лъжица не е тирамису. Т.е, десерта трябва да е добре напоен .

Основните продукти са бишкоти савоярди и сирене маскарпоне. Добавките са: силно кафе, жълтъци, марсала или амарето за аромат. Основно правило е на сто грама сирене да се добави един жълтък.

Необходими продукти:

1 опаковка бишкоти "Savoiardi";
400 до 500 грама маскарпоне;
100 грама пудра захар. Захарта може да е по-малко, ако искате тирамисуто да има по горчив вкус.;
4 броя желтъци;
250 милилитра силно кафе еспресо;
2 супени лъжици амарето или марсала;
1 супена лъжица натурално какао.


Разбийте маскарпонето с пудрата захар, като при непрекъснато бъркане добавяте един по един жълтъците докато се поемат добре от сиренето. Ако сте предубедени за пресните жълтъци, може да ги заместите със сметана, или да ги разбъркате предварително на топла водна баня. Сварете силно кафе. В него добавете марсала или амарето. Пригответе си стъклена купа с диаметър от 24 до 30 см. Потапйте бишкотите в кафеената смес и след това наредете в купата. След първият ред добавете от маскарпонения крем. Отново ред бишкоти, и пак крем. Най-отгоре поръсете през сито с какао. Оставете торта в хладилник за една нощ. Преди сервиране може да доръсите с какао, ако е необходимо.




събота, 22 юни 2013 г.

Блинички


Необходими продукти:

2 чаени чаши брашно;
1/2 чаена чаша прясно мляко;
1/2 чаена чаша газирана вода;
2 бр. яйца;
1 ч. л. суха мая;
1 супена лъжица масло;
щипка захар;
щипка сол;


Продуктите за тестото се смесват и се бъркат до получаването на гъсто палачинково тесто. Оставя се на топличко да втасва за около 20-25 минути.Нагорещен тиган се намазва с масло и се слага по 1 черпак от сместа.


Пържи се и от двете страни, изважда се и се намазва с масло,ако е необходимо. Пълнежът е по избор,заквасена сметана, сирене или сладко.

събота, 15 юни 2013 г.

Черешово криспи


Необходими продукти:

1 чаена чаша бяло пшенично брашно;
1 чаена чаша грис;
1 чаена чаша овесени ядки;
100 грама бял шоколад;
120 грама масло;
250 грама, почистени от костилки череши;
1 пакетче бакпулвер;
ванилия.


Начин на приготвяне;

Смесете в дълбока купа брашното, грисът, овесените ядки и бакпулвера. Разбъркайте. В подходящ съд разтопете на водна баня блокчето шоколад и маслото. Добавете към сухата смес и бъркайте до еднородна смес. Добавете черешките и ванилията. Може да опечете сместа в тавичка, като застелите равномерно цялата смес, може и да я разпределите в шолички за мъфини. Печете на 200 градуса до приятен загар. След като изстине, извадете и поръсете с пудра захар. Гарнирайте с череши или сладолед.


неделя, 2 юни 2013 г.

Шоколадови бисквитки




Необходими продукти:

200 гр. масло, на стайна температура;
100 гр. пудра захар;
1 пакетче ванилова захар на др.Йоткер;
1 пакетче / 25 гр./ горещ щоколад на др. Йоткер
¼ ч.л. сол;
300- 350 гр. бяло брашно;
захар на кристали за поръсване.

Начин на приготвяне:

Маслото се разбива с пудрата захар и ванилията до пухкава кремообразна смес. Брашното се пресява заедно със солта и се добавя към сместа. Омесва се средно твърдо тесто. Оставете в хладилник за около половин час, за да стегне. Разточете тестото, поръсете със захар на кристали и изрежете на форми, според предпочитанията.

Загрейте фурната на 180 градуса.
Подредете бисквитите в тава, върху хартия за печене, като оставите разстояние между тях.
Печете около 20-25 минути.



Бисквитките са подходящи както за сутрешното кафе, но така и като подложка за оформяне на парти сладкишчета.