неделя, 21 юли 2013 г.

Какаов сладкиш с крем от извара






Необходими продукти:

За блата:
400 гр.брашно;
250 гр.масло;
3 супени лъжици какао;
150 гр. кафява захар;
1/2 капачка коняк или бадемов ликьор.

За крема:
500 гр. обезсолена извара;
150 гр.захар;
100 гр.заквасена сметана;
4 яйца;
2 супени лъжици брашно;
кората и сока на 1 лимон.

За поръсване:
1 супена лъжица какао;
1 супена лъжица пудра захар.

Начин на приготвяне:

Настържете маслото на едро ренде, прибавете брашното, какаото, захарта,напръскайте с коняка и разбъркайте. Не използвайте миксер за да може сместа да остане ронлива, на трохи. Пристъпете към приготвяне на крема,като първо разбиете яйцата и захарта на пяна. Смесете отделно изварата,сметаната, лимоновата кора, сокът от лимона,брашното и разбийте с миксер. Смесете внимателно с яйчената смес.




Включете фурната на 150 градуса и оставете да подгрее. През това време подгответе сладкиша за печене. Нужна ви е форма с разкопчаваща се стена, която омажете с масло по дъното и стените. Вземете половината от какаовата смес (блата) и поставете на дъното. С пръсти оформете лек бордюр по стените. Изсипете крема върху нея. Поръсете с останалата смес от блата( трохите).



Печете без отваряне 45-50 минути. Извадете от формата след пълното изстиване на сладкиша. Преди сервиране поръсете с пудра захар и какао.

неделя, 14 юли 2013 г.

Пилешки гърди с балсамова редукция и сладко от черници





Необходими продукти:

Пилешки гърди от едно пиле ( с кожата) ;
черен пипер;
сол на вкус;
1 клонка пресен розмарин;
зехтин;

За соса:
1 супена лъжица захар;
1 супена лъжица балсамова редукция( оцет)
1 бучка масло;
200 мл.бяло вино;
1 кафеена чаша сладко от черници ( може и боровинки)

За гарнитурата:
3-4 сварени картофа;
масло;
мащерка, копър или магданоз според вкуса.

Начин на приготвяне:

Осолете и поръсете с чер пипер гърдите. Загрейте зехтина и запържете гърдите по две-три минути от всяка страна. Загрейте фурната на 200 градуса, увийте гърдите в домакинско фолио,като вътре сложиите клонка розмарин и запечете 20 минути.


През това време се заемете със сосчето. Карамелизирайте захарта, добавете към нея сладкото,балсамовата редукция,виното и заврете за 5-6 минути. Най-накрая добавете бучката масло.
Сварените и обелени картофи слежете на две, посолете и облейте с масло. Поръсете с прясните подправки.

Наредете ги на дъното на съд за сервиране. Върху тях поставете вече готовите патешки гърди,нарежете ги на филийки и полейте със сос.


Ястието е еднакво вкусно,сервирано топло, така и студено .

неделя, 7 юли 2013 г.

Крем пита с маскарпоне






Необходими продукти:

За блата:
3 броя точени кори за баница;
60 грама масло;

За крема:
250 грама маскарпоне;
500 мл. прясно мляко;
150 грама захар;
3 желтъка;
1 ванилия;
60 грама масло;
3 супени лъжици пшенично брашно.

за глазурата:
3 белтъка;
3 супени лъжици пудра захар;
шипка сол;

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото за блата и с част от него облейте дъното на тавата, в която ще печете крем- питата. Разстелете корите и ги наложете една по една в тавата, като на всяка добавяте масло. Разрежете на равни порции и запечете във фурна 250 градуса за около 10 минути.



През това време се заемете с крема. Разбийте жълтъците със захарта на пяна, добавете маскарпонето, ванилията и прясното мляко. Останалите 60 грама масло разтопете и в него добавете брашното за лека запръжка. Смесете с яйчено-млечната смес. С готовата смес да крема полейте обилно корите и продължете печенето, докато консистенцията се сгъсти. Докато трае печенето, разбийте белтъците и пудрата захар на твърда смес като за целувки. Изключете фурната,изсипете върху крем питата белтъчената смес и върнете обратно във фурната докато глазурата се втвърди. Внимавайте, ако фурната е била твърде силна и все още е с висока температура да не прегорите глазурата.



След като изстине, поръсете обилно с пудра захар и сервирайте.