събота, 31 август 2013 г.

Мини палачинки с орехи и канела





Необходими продукти:

180 мл. прясно мляко;
180 мл.газирана вода;
3 бр. яйца;
1 супена лъжица пудра захар;
1 супена лъжица какао;
1 чаена лъжица канела;
100 грама натрошени на ситно орехи;
150 гр. брашно;
30 гр.разтопено масло;
30 грама пресен мед за поливане.

Начин на приготвяне :

Смесете съставките с изключение на орехите по реда посочен в рецептата.
Поставете в хладилника за около половин час.Това спомага на брашното да се подуе в течността и така се получават леки и тънки палачинки. Намажете дъното на подходящ тиган с масло и загрейте на умерена температура.
Добавете орехите, разбъркайте внимателно .Налейте около 40 мл от сместа и разклатете тигана докато сместта се разстели равномерно по дъното.Върнете на котлона за около минута .Обърнете палачинката с шпатула и печете още около половин минута за другата страна.



Махнете палачинката от тигана и поставете върху решетка преди да се прехвърлят една върху друга.След това поставете палачинките в подходящ съд.



Така приготвените палачинки може да сервирате веднага.Гарнират се според предпочитанията и вкуса. Днес ги гарнирах и сервирах с прясно козе сирене.

неделя, 25 август 2013 г.

Яхния с чоризо



Необходими продукти:

250 грама чорисо;
2 броя малки патладжани;
2 броя червени пиперки;
2 броя голями домати;
2- 3 скилидки чесън;
сол;
чубрица;
чер пипер;
зехтин;
по желание 1-2 люти чюшлета.


Обелете чорисото и нарежете на кръгчета. Обелете патладжаните и нарежете на кубчета, а пиперките на кръгчета. Доматите настържете заедно със чесъна на ситно ренде. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Запържете чоризото до загар, добавете патладжана и чушките.



След като се запържат добре, добавете доматената кашичка и пържете още 5 минутки. Посолете на вкус, поръсете с подправките и добавате лютите чушлета. Оставете под капак до сервиране.

Пълнен пъпеш




Необходими продукти :

1 неголям пъпеш;
125 грама готварска сметана;
125 грама масло;
125 милилитра бяло десертно вино;
4 жълтъка;
5 супени лъжици захар;
1 супена лъжица ликьор от праскови;
2 броя праскови

Начин на приготвяне :

Обелете пъпеша внимателно, отрежете капаче и с помощта на лъжица го издълбайте от семките. Полейте стените му отвътре с ликьора.
Разбийте жълтъците, захарта и виното и бъркайте на водна баня, докато сместа се сгъсти. добавете маслото и сметана, като продължите бъркането до еднородна смес. Обелете прасковите и ги нарежете на малки кубчета и прибавете към крема след като е изстинал. Напълнете внимателно пъпеша. Поставете го в дълбока купа/ тъй като е възможно да си пусне сос/ в хладилник за минимум два часа. Десерта ви е готов. Сервирайте по парченце покрито с крем. Да ви е сладко :)


неделя, 11 август 2013 г.

Пъстър кейк с лимонова глазура



Необходими продукти:

1,5 чаени чаши захар;
1,5 чаени чаши разтопено масло;
1 чаена чаша газирана вода/непълна/;
2 чаени чаши брашно;
4 яйца;
1 супена лъжица какао;
ванилия,
пудра захар;
боя за сладки или друг естествен оцветител,например малини.

За глазурата:
150 грама пудра захар;
2 супени лъжици лимонов сок;
1 супена лъжица олио.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата захарта и маслото на пухкава пяна. Добавете на струйка газираната вода,като не спирате бъркането. Смесете ванилията бакпулвера и брашното и добавете към сместа.Разделете я на три равни части, като в едната добавите какаото, в другата червената боичка, а третата оставите така. Подгответе съда за печене като намажете дъното и стените му с разтопено масло и поръсите с брашно. С лъжица заграбете от бялата смес и обходете стените и дъното,като ,че ли е опасан с лента. Добавете по същият начин от какаовата смес и в останалата част оцветената смес. Редувайте после върху бялата поставете какаова, върху какаовата- розова, върху розовата- бяла и така до изчерпване на количеството.



Печете при температура 180- 200 градуса до готовност. Изчакайте да изстине и извадете от формата. Подгответе глазурата, като смесите всички съставки и разбъркате до еднородно смес. Полейте кейка и оставете на въздух докато стегне глазурата.

събота, 10 август 2013 г.

Бирени кексчета.




На първо четене една невероятна комбинация от масло, какао, захар, бира...За да допълня комбинацията добавих и семена от чия:))На първо опитване- мммммм...много сполучливи и топящи се в устата кексчета. И лесни за приготвяне.

Необходими продукти:


4 яйца;
2 чаени чаши захар;
120 грама масло;
1 чаена чаша бира не пълна догоре;
2 чаени чаши пресято брашно;
3 с.л какао;
1 бакпулвер;
2-3 супени лъжици семена от чия.

Начин на приготвяне:

Смесете и разбийте с миксер маслото, захарта и яйцата. След като се получих пухкава кексова смес, добавете на тънка струйка бирата. С лъжица добавете последователно брашното предварително смесено с бакпулвера и какаото.Разбъркайте внимателно.Разбъркайте отново с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Излейте в намаслени формички. Печете на умерена фурна до готовност. Проверете с клечица дали кексчетата са изпечени, като ги прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко тесто.


Опитайте и няма да съжалявате ;)

Бирени картофки с бекон и лук





Необходими продукти за 4 порции:

8 средно големи картофа;
2 малки глави лук;
150 грама бекон;
150 грама сирене гауда;
200 милилитра бира;
зехтин;
сол и чер пипер на вкус;
пресен магданоз, розмарин

Обелете картофите и ги нарежете на ветрило, като запазите дъното им. Оваляйте ги в сол,чер пипер и зехтин.



Нарежете бекона на тънки лентички, а лука на тънки колелца. В разрезите на картофите поставете по резенче бекон и кръгче лук.



Наредете ги в подходящ съд за печене.


Полейте с бирата, покрийте с фолио съда и запечете 15 минути при температура 180 градуса. След което махнете фолиото и доопечете до неустоим загар. Поръсете със ситно настърганото сирене и отново запечете за минутка.



Преди сервиране добавете и накълцания магданоз или розмарин.



Картофките сервирайте с прясна салата според сезона, или с млечен сос.