неделя, 29 септември 2013 г.

Рулца с боровинки и млечна глазура



Необходими продукти:

За тестото:
2 чаши пълномаслено мляко;
1/2 чаена чаша захар;
1/2 чаша олио ;
1 пакетче суха мая;
5 чаени чаши брашно;
1/2 чаена лъжица сол;
1/2 чаена лъжица сода;
1/2 чаена лъжица бакпулвер;

За плънката:
100 грама боровинки /може и сушени/;
настъргана на ситно кора на 1 лимон;
1 чаена чаша захар;
1 чаена чаша разтопено масло.

За глазурата:
3 чаени чаши пудра захар;
2 чаени чаши прясно мляко;
сок от един лимон;
з супени лъжици разтопено масло.

Начин на приготвяне:

Смесете продуктите за тестото в машина за хляб и оставате на програма тесто. В случай, че не разполагате с машина или миксер за тесто, то следвайте стъпките при приготвянето на тесто с мая.
След като се е омесило и втасало добре разделете тесто на две топки, като от всяка разточете средно тънка кора. Всяка кора намажете обилно с разстопеното масло. Предварително смесете захарта, лимоновата кора и боровинките. Сместта разпределете върху всяка от корите. Навийте ги на рула.



С остър нож нарежете тестото и наредете получените рулца в предварително намазана с масло тава.


Оставете ги да втасат за 20 минути. След това ги печете между 15 и 20 минути, в предварително загрята на 200 градуса фурна докато придобият златисто-кафява коричка.


Изчакайте леко да поизстинат и пригответе глазурата: смесете захарта, млякото и лимоновият сок, маслото и разбъркайте добре. Полейте с получената смес още топлите рулца.


Еднакво вкусни са сервирани топли, както и студени.


С това тесто може да използвате и други видове плънка. Като например от ситно накълцани парченца от ябълки и орехи. Не забравяйте сместта от лимонова кора и захар, както и маслото . Да ви е сладко .