неделя, 20 октомври 2013 г.

Сладкиш с карамелени сезонни плодове "Пъстра есен"



Именувах този сладкиш така, заради смесицата от плодове, които зреят на есен - многобройни,пъстри и естествено вкусни.


Необходими продукти за блата:


250 грама бисквити „Закуска“;
40 грама орехи;
60 грама масло.

За топинга:

3 ябълки;
2 круши;
1 дюля;
1 чепка грозде;
1 чаена чаша захар;
1 чаена чаша вода;
1 супена лъжица бяло вино;
1 чаена лъжичка ябълков оцет.
1 листо от индрише.

Начин на приготвяне:

Обелете и почистете от семките ябълките, дюлята и крушите. Нарежете на филийки.Отделете гроздовите зрънца от чепката. Заврете водата и захарта на силен котлон, добавете плодовете и намалете котлона на слаба степен да къкрят за около 30 минути,или докато соса започне да се сгъстява до карамелена консистенция или като за сладко. Докато плодовете врят,заемете се с блата.
Разтопете маслото на дъното на тава . Строшете орехите и бисквитите и ги объркайте. Сместа се изсипва в тавата и се притиска хубаво, за да се оформи блат.Запича се за пет минути в предварително загрята фурна. След като плодовете са готови, оставете да изстинат. Полейте обилно блата , разпределете внимателно плодовете и отново запечете до приятен загар.



Накълцайте индрешето и поръсете за аромат. Десерта може да се сервира и е еднакво вкусен, както леко топъл, така и изваден от хладилника на другият ден.





вторник, 8 октомври 2013 г.

Ябълков сладкиш с точени бисквитени кори




Това е сладкиш,от онези, за които обикновено се казва, че е вкус от деството. Или по-точно от бабините сладкиши. Рецептата е стара семейна и се надявам , че няма да ви затрудни и ще затвърди очакванията за спомен от детството, за уютен есенен ден...

Необходими продукти:

За блата:
2 броя яйца;
2 кафеени чашки захар;
1 кафеена чаша олио;
1 кафеена чаша кисело мляко;
1 щипка сол;
1 пакетче амонячна сода;
около 500 грама бяло брашно

За пълнежа:
5 ябълки;
1 кафеена чаша захар;
1/2 пакетче канела;
1/2 чаена чаша строшени орехи

Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата,олиото и захарта. Добавете киселото мляко, в което сте разтворили амонячната сода.На части прибавете брашното и омесвайте да получаване на средно твърдо тесто. Покрийте го и приберете в хладилник за около половин час. През това време, почистете,обелете ябълките и ги нарежете на едро ренде.Оставете да се пооцедат и след това смесете със захарта, канелата и орехите. Тестото разделете на три равни топки.Разточете кори с размера на съда,в който ще печете. Тавичката,с която обикновено пека този сладкиш е с 30 см.в диаметър.Намажете дъното и стените с тънък слой олио и поръсете с брашно. Сложете първата кора, върху нея от пълнежа, втора кора, пак пълнеж и накрая трета кора. Нарежете с остър нож на ромбоидни парчета. Загрейте фурната на долен реотан и печете така около десетина минути. След като се навдигне, то превключете на равномерно печене при температура 200 градуса до готовност. Намажете сладкиша с масло и покрийте с кърпа докато изстине. След това поръсете с пудра захар.