четвъртък, 26 декември 2013 г.

Телешко в сос от ядки




Необходими продукти:
1 кг. телешко, нарязано на кубчета;
2 глави лук нарязан на ситно;
1 скилидка чесън стрита;
1/2 чаена лъжица суха мащерка;
1/2 чаена лъжица сух риган;
350 мл. телешки бульон;
75 грама ситно смляни ядки / бадеми и орехи/;
125 грама заквасена сметана;
сол на вкус;
ориз за гарниране: 1 чаена чаша ориз, сварен с 3,5 чаена чаша вода подсолен на вкус.

Поставете в тенджера под налягане телешкото месо, лукът ,чесънчето, бульонът и подправките. Добавете малко сол, ако е небоходимо. Варете 1 час на умерен котлон. Докато се готви телешкото, подгответе ориза. Сложете смлените ядки в кухненски робот, добавете 120 мл. от соса на свареното вече телешко, сметаната и блендирайте. Сипете сместта към телешкото и оставете да покъкри около пет минути на много слаб котлон. Вашето телешко с ядки е готово. Гарнирайте с ориза и сервирайте:)

понеделник, 23 декември 2013 г.

Коледни сладки: линцери и линцери с мед




Линцер /Linzer Тorte и Linzer cookies/е популярен австрийски коледен сладкиш в разновидност с дребни сладки. Трудно ми е да обява прозихода му- според някои кулинарни енциклопедии виенски сладкар на име Linzer е създател на сладкиша, а според други местопроизхождението град Linz, Австрия е опредило и наименованието. Едно е сигурно, това е десерт от класическо ронливо маслено тесто, обогатено с ядки и мармаладена плънка- най-често малинова или от касис.
Приготвайки класическото тесто за линцер,разделих на две части, като в едната добавих мед, канела и индийско орехче и оформих в меденки. Препоръчително е да се преготви ден два преди Коледа, за да може да се слегнат и обединят всички вкусове.
Ето и типична рецепта, за която се порових доста из австрийски и немски кулинарни блогове:).

Необходими продукти :

2/3 чаена чаша белени бадеми;
1/2 чаена чаша кафява захар;
2,5 чаени чаши предварително пресято брашно, плюс още половин чашка за работната повърхност
1/2 чаена лъжичка бакпулвер;
1/4 чаена лъжичка канела на прах,щипка настъргано индийско орехче;
1 чаена чаша безсолно масло размекнато на стайна температура;
2 яйца;
1 лъжица мед;
1/2 пакетче ванилия,
настъргана лимонова кора около чаена лъжичка;
щипка сол;
сладко от малини;
пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне :

Разстелете бадемите върху хартия за печене, загрейте фурната на 200 градуса и запечете около пет минутки. Изчакайте да изстинат и заедно със захарта разбийте в плендер на прах. В подходяща купа за омесване на тесто пресейте брашното с бакпулвера, солта, ванилията, лимоновата кора. Разбийте яйцата с маслото и изсипете в купата, добавете и сместта от захар и бадеми. Започнете омесването, като отделите половината от тестото в друга купа. В нея добавете меда, канелата и индийското орехче. Омесете двете топки до средно твърдо тесто. Завийте ги поотделно в хартия или фолио и поставете в хладилник за около два часа.
На леко забрашенена повърхност разточете последователно двете топки с дебелина 0,5 см. Изрежете с желани форми на равен брой фигурки. На половината от тях изрежете дупчица / или използвайте по-малък размер на същите форми/. Загрейте фурната на 150-180 градуса. Печете върху хартия докато краищата добият бледо златист цвят. Оставете да изстинат. Слепете със сладкото,като отгоре остават бисквитките с дупки и поръсете с пудра захар. Наредете в кутия и заключете до коледната нощ :))))) В противен случай рискувате да не останат до Коледа.


Пожелавам от сърце на всички мои читатели и минувачи в блога много здраве, да са обградени с любими хора и много,много хубави и уютни Коледни празници! :)

неделя, 15 декември 2013 г.

Сочни шоколадови кексчета





Необходими продукти:

100 грама краве масло;
200 грама натурален шоколад над 70%;
4 броя яйца;
100 грама пудра захар;
100 грама белени бадеми;
пудра захар за поръсване;
щипка сол,
шушулка стрит кардамон/ може и стрити портокалови корички/

Начин на приготвяне :

Смелете бадемите с блендер на брашно. Разтопете маслото заедно с шоколада на водна баня. Разделете желтъците от белтъците. Разбийте с виличка жълтъците. Белтъците разбийте на сняг като пуснете в тях щипка сол. При непрекъснато бъркане добавете пудрата захар.Намалете миксера на най-ниски обороти и добавете маслено- шоколадовота смес. Прибавете и желтъците.Разбъркайте. Най-накрая добавете бадемовото брашно и подправката. Отново разбъркайте добре. Намажете дъното на купички за брюле с масло и изсипете почти до напълването им шоколадовата смес. Печете на 180 градуса с вентилатор точно 20 минути.



Извадете кексчетата от купичките след като поизстинат. Поръсете обилно с пудра захар.

неделя, 8 декември 2013 г.

Милфьой с точени кори и орехи.




Милфьой е познат като френски десерт. Името му означава "хиляди листа". Според оригиналната рецепта Милфьой се състои от три слоя бутер тесто, редуващи се с два слоя от сладкарски крем, заменен понякога от сметана или сладко. Най-горният слой тесто се посипва с пудра захар, какао или натрошени ядки (например печени бадеми). Разновидностите в днешни дни са толкова много, а аз се изкусих и опитах.

За това предложение не се водих от никакви готови рецепти, а само следвах идеята на многолистното тесто. Според мен,рецептата, която ще ви предложа- с орехи ,спокойно може да превърнете и в баклава. Ако ви остане :)))

Необходими продукти :

За тестото:

2 яйца,
1 чаена чаша преварена вода;
2,5 чаени чаши брашно;
пакетче суха мая;
щипка сол;
щипка захар.

За пълнежа:

1 чаена чаша орехи,
1 кафеена чаша кафява захар;
1 ванилия;
150 грама разтопено масло.


Начин на приготвяне :

Отделете от едното яйце жълтъка. Той ще ви е необходим накрая за намазване. Разбийте останалите яйца с водата. Пресейте брашното, смесете го със сухата мая, солта и захарта. Направете кладенче и изсепете в него яйчената смес. Омесете средно твърдо тесто. Разделете го на няколко малки топки. Тук е момента да спомена, че за големината на корите и броя им ще се съобразите с големината на съда, в който ще печете.В тази рецепта използвах тава 40/30 см и имах пет топки с големина на топки за голф. Намажете дъното и стените на тавата с масло. Разточете тънка кора, намажете я обилно с масло и наредете в тавата. Върху нея поръсете орехи,захарта и ванилията, които може предварително да смесите. Разточете следваща кора,наредете вече върху ореховата смес, намажете отново обилно с масло и поръсете с орехите. Така до изчерпване на корите. Последната кора намажете с отделеният и смесен с останалото масло жълтък. Нарежете десерта с остър нож на квадрати. Оставете на топло да втаса.

Загрейте фурната на долен реотан и печете така десетина минути. След това при температура 200 градуса доопечете десерта, до апетитно розови кори. Оставете да изстине и поръсете с пудра захар. Сервирайте с цедено кисело мляко или топка сладолед.

Както споменах в началото, рецептата може да превърнете в баклава. Заврете равни количества захар и вода , добевете лимонов сок и полейте с вряща течност изстиналият сладкиш.

Добър апетит !:)