неделя, 23 февруари 2014 г.

Шведски кюфтенца със сос / тефтели/



Необходими продукти :

За кюфтенцата:
400 грама смляно говеждо месо;
2 желтъка;
1 глава ситно накълцан лук;
1-2 филии бял хляб, натопени в прясно мляко.
индийско орехче, чер пипер, бахар.
сол на вкус
масло за пържене.

За соса :
1/4 чаена чаша заквасена сметана;
2,5 чаени чаши вода;
3 супени лъжици брашно;
1 кубче телешки бульон;
пресен магданоз.

За гарниране :
Картофено пюре;
сладко от оборовинки.

Начин на приготвяне:
Омесете говеждата кайма със ситно нарязания лук,накиснатия в прясно мляко и изстискан хляб.Добавете жълтъците,подправете със сол, черен пипер и индийско орехче и омесете каймата много добре. Оставете в хладилника за 10 минути. Загрейте маслото , оформете малки топчета кюфтенца и запържете до приятен загар.
Прецедете мазнината в подходящ съд- тенджера, запържете брашното, добавете бульона и останалото количество вода и оставете да покъкри на слаб огън, застройте с предварително разбитата сметана. Поръсете с накълцан магданоз.

Отсипете черпаче сос в подходяща чиния, поставете няколко кюфтенца и гарнирайте със сладко, а по желание и с картофено пюре.


Ще се изненадате на приятен вкус от невероятната комбинация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар