неделя, 9 февруари 2014 г.

Магията на турския кебап : искендер кебап.



Искендер кебабъ се разпространява като марка от Бурса по целия свят, открит е преди 150 години от Кебапчията Искендер Бей (1848-1934). В основата му седят пита, агнешко месо и масло. Месото, което се пече пред жарта след като почервенее се реже тънко тънко и се слага върху питата хляб. Отгоре се залива с масло, разредено стоплено доматено пюре, по желание се сипва и кисело мляко.

Рецептата,която ви предлагам тук е импровизирана,но доближаваща се почти на 100% до автентичният кебап на Бурса .

Необходими продукти за 4-ри порции :

3 броя одрински кори / може спокойно да използвате домашна препечена юфка/
300 грама, телешка кайма;
400 грама кисело мляко;
3-4 домата, настъргани до пюре;
1 тиквичка нарязана на кубчета;
3-4 скилидки чесън;
щипка чер пипер;
щипка червен пипер;
4 супени лъжици разстопено масло;
пресен магданоз и според вкуса смлян лют червен пипер.

Начин на приготвяне:

Наредете корите една върху друга, навийте на руло и нарежете на парчета с дебелина два сантиметра. Запечете до розово на фурна.


Заврете пюрето от домати, докато се посгъсти и леко подсолете.


Запържете телешката кайма и тиквичките, овкусете с чер пипер и сол на вкус.


Разбийте киселото мляко и чесъна с блендер, запържете маслото с червен пипер, накълцайте пресният магданоз и се пригответе да сервирате. На дъното на чинията поставете няколко парченца от запечената кора, полейте с доматеният сос, добавете от каймата и тиквичките . Най- отгоре полейте с киселото мляко, гарнирайте с разтопено масло смесено с червен пипер и поръсете магданоз.











Опитайте,затворете очи и се пренесете по пътя на коприната :)) Да ви е Сладко !

Няма коментари:

Публикуване на коментар