неделя, 23 март 2014 г.

Домашно козе сиренеСчитах, че приготвянето на сирене изисква познания, опит, спeцифична технологоия. Колкото повече четях, толкова повече това ме отказваше да опитам. Докато майка ми не започна да прави сирене, по технология на съседката :) Реших се и опитах. Първи опит- сполучлив :) Нужни са ви прясно мляко, ама наистина прясно,по възможност току що издоено, калциев двухлорид, мая за сирене, тензух,термометър, подходящи и много съдове и почти един ден. :)

Необходими продукти :

За сиренето:
5 литра прясно козе мляко;
воден разтвор на калциев дихлорид в съотношение 1:4 ,който се разбърква добре – на литър мляко се добавят около 6 капки калциев дихлорид, разредени четирикратно (тоест 6 капки от разтвора);
30 капки сирена мая.
Шепа едра морска сол;

За саламурата:
5 чаени чаши вода;
1/2 ч.ч. морска сол;
1/2 пак. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Затопляме млякото без за го завираме максимум до 50 градуса. Изчакваме да поизстине до 34+ 1 градус. Ако нямате термометър, температурата да е далеч под тази, необходима при киселото мляко, или като сложите пръст в млякото да не усетите разлика от телесната температура. Добавяме воден разтвор на калциев дихлорид. Разбъркваме. Добяваме сирената мая и отново разбъркваме. Покриваме съда , в който е млякото с капак и оставяме на топличко за около час, час и половина. Температурата на въздуха да е до 28 -30 градуса. Аз върнах тенджерката обратно върху котлона, който вече беше поизстинал, но пък по този начин си гарантирах топлото нужно за процеса подсирване. Когато вдигнете капака, трябва да се е образувала смес като гъсто кисело мляко, като размърдате тенджерата сместта да е като желирана. Направете разрези с нож в сместта и оставето още около 20 минути. Така ще се освободи от суроватката. През това време се приготвя тензух. Завира се във вряща вода и се отцежда добре.Слага се в отвора на друг съд с поне същата вместимост. Поставяме внимателно подсиреното мляко в тензуха. Връзват се два по два срещуположните краища,промушват се през дървен прът / точилка / и се оставя да виси и отцежда за около 1-2 часа. След като се отцеди добре прехвърляме заедно с тензухената кърпа в съд, поставен под наклон. Притискаме сиренето с дъска за рязане на хляб и тежест. Аз използвах пълна 10 литрова бутилка от минерална вода:) Оставя се още час-два до пълно отцеждане суроватката, която можем да ползваме за направа на извара.Махаме внимателно тензуха, и върху подходящ съд или дъска поставяме топката сирене. Разрязваме на квадрати и посоляваме внимателно със едра сол за не повече от 1,5 часа.През това време завираме водата за суроватката.Поставемя едрата сол , лимонената киселина и изчакваме да изстине добре.
Измиваме внимателно парчетата сирене от едрата сол и поставяме в кутия със суроватка. Кутията със сиренето се премества на температура от 10 – 12º С с отклонение до 15º С и се оставя да зрее около 40 - 45 дни. Подземно помещение като мазе би свършило работа. Поддържането на тази температура е и най-сложният момент при правене на сирене в домашни градски условия. След това съхранявате в хладилник.

Както всички знаем, прясното сирене е много вкусно и възможността за килограм сирене да узрее добре е минимална :) Така, че може да си го хапнете докато е прясно .
4 коментара:

  1. Благодаря! Това ми достави удоволствие, точно толкова, колкото работата с тесто :))

    ОтговорИзтриване
  2. Уха! Страхотно е това сирене! Много ме впечатли. Аз още не съм правила. Майка ми и баба ми правят, но за този калциев двухлорид не съм чувала да слагат. Каква е неговата роля?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Илиана ! Калциевия двухлорид е безвредна хранителна добавка. Добавката намира приложение в млечните продукти основно, за да подобри съсирването на млякото (в приготвянето на сирена ). В един фермерски форум пишеше, че предпазва от образуването но шупли в сиренето, и сиренето не е като гума на вкус. Има доста информация в интернет.

    ОтговорИзтриване