неделя, 30 март 2014 г.

Козуначено руло с троен пълнеж




Необходими продукти :

За блата:
2 броя яйца;
1/2 чаена чаша захар;
1/2 чаена чаша прясно мляко;
1/2 чаена чаша олио;
4 чаени чаши брашно;
1 пакетче суха мая;
1 супена лъжица настъргана лимонова кора;

За плънките :

1- ва плънка : 3 супени лъжици мармалад от шипки. Може да капнете няколко капки лимонов сок в него.
2- ра плънка: 3 супени лъжици бадемово брашно; 1/2 разбит жълтък; 1 супена лъжица кафява захар;
3- та прънка: 3 супени лъжици маково семе; 1/2 разбит на пяна белтък;1 супена лъжица кафява захар.

За намазване:

1/2 от жълтъка,смесен с три четири капки олио.
бадемови стърготини.

Начин на приготвяне :

Пресейте брашното в дълбок съд. добавете маята, щипка сол ,разбъркайте и направете кладенче в него. Рабийте яйцата и захарта на пяна, сгрейте млакото с температура до тялото и изсипете в кладенчето.Добавете настърганите лимонови кори. Започнете омесването като постепенно добавяте от мазнината. Оставете готовото тесто на топло до удвояване на обема си. След като е втасало добре, го разделете на три топки като първата е най-малка, втората средна и третата най - голяма. Разточете на кори с дебелина около 0,5 см. Първата кора намажете с мармалад. Втората кора намажете с маковата смес. Върху нея поставете навитото мармаладено руло.



Навийте отново на руло, което ще поставите в третата кора с бадемовата смес.



Отново навийте, оформете добре рулото и поставете в съд за печене. Изчакайте отново да втаса, докато удвои обема си. Намажете с желтъка, поръсете с бадемовите стърготини и захар.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.



Изчакайте да изстине добре и чак тогава разрежете.


От същото тесто може да направите и кифлички с пълнеж от орехи и канела, например.

Разточете лист от тестото със същата дебилина като рулото. Нарежете на квадрати 10х10 см. Три супени лъжици стрити орехи смесете с разбит на пяна половин белтък. Добевете лъжица кафява захар и щепка канела. Поставете в квадратите ,както е покадзано на снимката и сгънетена пликче.


Изпечете при температура 200 градуса. И да ви е сладко :)


1 коментар:

  1. Мими, с твое позволение отмъквам две парченца от тази размазваща вкусотия! Както ти каза при мен - в хубавия смисъл размазваща. :)
    Прекрасно е рулото и със сигурност ще ни се услади с любимия на закуска!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване