неделя, 6 април 2014 г.

Традиционни и НЕтрадиционни курабийки




Наближава Великден. И освен за козунаците се сещам за онези вкусни бабини курабийки, които традиционно се приготвяха у дома преди този светъл християнски празник. Курабийките имат и по-голяма трайност, а колкото повече престояват, толкова вкусни стават. И този път омесвайки ги , реших и да импровизирам, та се получиха и едни не толкова традиционни, но все пак вкусни курабиийки.

Необходими продукти :

4 яйца + 1 белтък;
1 жълтък за намазване;
1 чаена чаша мас;
1/4 чаена чаша олио;
1 чаена чаша кисело мляко;
1,5 чаена чаша захар
кората и сок от 1 лимон;
2 пакетчета амонячни соди;
1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
Брашно около килограм;
Ситно счукани орехи и захар за поръсване .


Начин на приготвяне :

Яйцата и захарта се разбиват с миксер на пяна. Прибавят се на тънка струйка разтопената мас и олио.В киселото мляко добавете лимоновият сок и разтворете амонячната и содата бикарбонат. Настъргва се кората от лимон.В подходящ за омесване съд се пресява брашното. Към него се прибавя сместта и се омесва на твърдо тесто. Необходимо е да престои в хладилник поне два часа. Може да си приготвите тестото и от вечерта. След като се извади от хладилника се оформят равен брой топки с големината на яйце. Намазват се отгоре с жълтък и се поръсват със захар, и смлени орехи. Пекат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до розов загар. Консумират се изстинали , за да изчезне напълно дъхът на омонячната сода. Такаааа, предложих рецептата за традиционните курабийки, но точно в процеса на месене, разделех сместта на две, към едната добавих 3 супени лъжици бадемово брашно, и предварително напоени в топла вода и ром, стафиди. Тази част поръсих с бадемови стърготини. Може да опитате, тестото е с малко по-различна ронливост, но също така вкусно след опичане.

1 коментар:

  1. За мен от нетрадиционните. С чаша чай ще ми се усладят идеално. :)
    Поздрави, Мими!

    ОтговорИзтриване