неделя, 27 април 2014 г.

Сладкиш Queen of Sheba или Савската царица




За него Джулия Чайлд казва:
„Този невероятно добър шоколадов сладкиш се приготвя така, че в центъра остава влажен. Ако го препечете, той ще изгуби специалната си кремообразност.“
Аз пък се порових, защо е наречен точно така. Не открих. Предполагам, заради тъмният си наситен и мек вкус, наподобява на арабска нощ,или ...
Все таки рецептите за него са много и различни, но във всяка присъства бадемово брашно, масло и черен шоколад.Едни добавят царевично брашно, други пшенично, повече яйца, кафе, ванилия. Аз се доверих на рацепта на Теди http://teodoratheexplorer.blogspot.com/,с коsто лично се познаваме и зная,че опита е и сполучлив . Добавих кардамон, като за арабски привкус на шоколада и подсилих вкуса на бадемите с бадемов ликьор.


Необходими продукти:
За сладкиша:
4 яйца;
125 грама натурален шоколад- 70%;
70 грама масло;
125 грама захар;
2 супени лъжици царевично брашно;
50 грама бадемово брашно;
щипка сол;
1 чаена лъжичка бадемов ликьор;
една шушулка стрит кардамон.

За редукцията :
1 супена лъжица бадемов ликьор;
20 грама тъмен шоколад;
20 грама масло.


Начин на приготвяне :

Загрейте фурната на 180 градуса. На дъното на форма с ринг поставете хартия за печене (20 -24 см в дм).Стените намажете с масло.
На водна баня разтопете заедно шоколада и маслото. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте първо белтъците с щипка сол на твърда пяна. Жълтъците заедно със захарта поставете в дълбока купа и разбийте до побеляване. Към тях добавете маслено -шоколадовата смес, разбъркайте до еднородна смес. Бадемовото брашно пресейте заедно с царевичното брашно и прибавете в сместта. Разбъркайте с дървена шпатула, добавете ликьора, кардамона и най-накрая белтъците, като бъркате внимателно да не избяга въздуха;)

Печете без отваряне на фурната 30-35 минути при температура 180 градуса. Оставете да изстине и извадете от формата. Пригответе редукцията като разтопите продуктите но вадно баня. Всяко парче сервирайте с нея и поръсете с начукани припечени бадеми.

Да ви е сладко :)



4 коментара:

  1. Мими, изглежда страхотно и определено ме провокира с този сладкиш. Искам обаче да знам и личното ти мнение. Хареса ли ти на теб? Оприличаваш ли го на нещо по-познато, или си има свой вкус? :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Гери ! Наистина е много добър сладкиша, пробвай смело. Много би допаднал особено на тези, които обожават шоколадови десерти. Вкуса е близо до шоколадов браунис, но много по-мек, ако ме разбираш. По скоро си има уникален вкус . А, да и не опитвай с бял шоколад-не става :) Просто консистенцията на белия шоколад е различна от натуралния. Имах идея да го направя с бял шоколад и кокосов крем, но блата не ми се получи.

    ОтговорИзтриване
  3. Пропуснах да добавя, че ако имаш форма с ринг с по-малък диаметър- примерно 20 см, то ще ти се получи по-висок.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Благодаря много за информацията, Мими! :)
      А за формата... Нямам за съжаление. И не знаеш в какво издирване съм във всеки магазин - точно за 20-сантиметрова форма...

      Изтриване