събота, 5 юли 2014 г.

Еклер с крем от бял шоколад,маскарпоне и парченца праскови.



Необходими продукти :

За еклеровото тесто:
220 грама брашно;
100 грама краве масло
375 мл вода
7 яйца
1 с. л. захар;
1 щипка сол;
1 жълтък за намазване;
2 с. л. филирани бадеми за поръсване.

За пълнежа:
500 грама маскарпоне;
200 грама бял шоколад;
3 броя едри праскови.

Начин на приготвяне :
Маслото, захарта и солта за тестото се слагат във водата на котлона. Щом се разтворят се свалят от огъня, сипва се брашното, при непрестанно бъркане. Съдът се връща на огъня и се бърка докато се получи гладка тестена топка, която се отделя от стените.
Оставя се да се охлади и при непрекъснато бъркане с миксер, едно по едно, се прибавят яйцата. Поставете на дъното на обла тава с дм 24 см / може и малко по-голяма/ пергаментова хартия.Тестото се оформя на кръга с помощта на пош или лъжица.Прави се иден кръг, а върху наго още един на височина. Нещо като голям гервек:)Намажете го с разтворен във вода жълтък и поръсете с филирани бадеми. Загрейте фурната на 200 градуса и печете 15-ина минути при тази температура. След това температурата се редуцира до 180 градуса, и се пече за още 15–20 минути. Изважда се върху решетка и се оставя да изстине. Докато се пече се заемете с крема. Разтопете шоколада и разбийте с маскарпонето до еднородна смес.
След като изситне добре еклеровият блат, го разрежете на две, и върху долната поставете крема. Нарежете двете прасковки на малки кубчета и поръсете крема с тях. Едната прасковка обелете и нарежете на филийки, които да наредите в края на сладкиша. Покрийте с втората част, оставете за 20 минути в хладилник. Извадете и поръсете с пудра захар. Да ви е сладко :)))))




Благодаря за идеята на Лора и Стоян от Бон Апети : http://www.bonapeti.bg/recepti/Ekler-ParizhBrest/

2 коментара:

  1. Охххх,много съблазнително...При Стоян и Лора съм го пропуснала,но важното е ,че при теб видях десерта!Прекрасен еклер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съблазнителен, но и доста вкусен се оказва този десерт, Милена :))

      Изтриване