събота, 12 юли 2014 г.

Запечени баварски кнедли, поляти с малиново сладко.



Типичните за Бавария кнедли се наричат Дампфнудел http://de.wikipedia.org/wiki/Dampfnudel. Спецификата при тях е, че се приготвят на пара, под похлупак. Някак си наподобяват нашите милинки. Реших да изпробвам рецептата с печене, именно да сравня немските кнедли с български милинки. Е, има известна разлика :)

Необходими продукти:

За тестото:
500 грама бяло брашно;
250 грама прясно мляко;
1 яйце;
50 грама захар;
50 грама краве масло;
2 пакетчета суха мая;
1 щипка сол.

За варенето:
250 мл. прясно мляко;
50 грама краве масло;
50 грама захар;
1 щипка сол.

За заливката:
100 мл. десертно вино;
100 грама сладко от малини, вишни или боровинки;
1-2 супени лъжици мед;
щипка карамфил.

Начин на приготвяне :
Пресейте брашното в дълбока купа подходяща за омесване. Добавете солта и направете кладенче.
Разтоверете маята в малко затоплена прясно мляко и поръсете с брашно. Оставете на топло за 15 минути да втаса. Разтопете маслото, разбийте яйцето със захарта и млякото. Изсипете всичко в брашното и омесете средно твърдо тесто. Оставете да втаса и удвои обема си. Разделете готовото тесто на равен брой топки. Загрейте в тенджера сместта за варене. Тук можете да поставите топките тесто в нея и да продължите варенето под похлупак 15 минути на слаб котлон. В моят случай аз изсипапах сместта за варене в тава, подредих в нея топките тесто и запекох в предварително загрята фурна на долен реотан. Малко преди да извадя, запекох и на горен реотан. Може и да пропуснете този момент :)


Докато изстиват, прегответе заливката. Загрейте на котлон виното и подправката, добавете меда и сладкото, което сте избрали и оставете още пет минутки да поври. Оставете да поизстине и сервирайте кнедлите поляти с тази заливка .








Няма коментари:

Публикуване на коментар