събота, 12 юли 2014 г.

Салата от гриловани зеленчуци "Greek nights"


Реших да кръстя тази салата така, защото съчетава онези типични за гръцката кухня продукти, и опитвайки от нея, неизменно ще се озовете на брега на Средеземно море, в компания на добри приятели и чашка охладено узо. Опитайте и се убедете :))))




Необходими продукти:

1 средно голям обелен патладжан;
1 средно голяма тиквичка;
200 грама сирене халуми;
половин глава лук нарязана на кръгчета;
4-5 скилидки чесън;
2 супени лъжици балсамов оцет;
3 супени лъжици зехтин;
сол, ако е необходимо и на вкус;
по две три стръкчета пресен магданоз и прясна чубрица.


Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана, тиквичките и сиренето на малки кубчета, лука на полумесеци, чесъна накълцайте. Патладжана оставете в солена вода за около половин час. Отцедете го в гевгир. Загрейте грил тигана на умерен котлон. Изсипете в енго оцета и оставете мъничко да се поизпари. Сложете първо патладжана и запечете. Извадете и изсепете в дълбока купа, в която ще объркате салатата. Последователно в тигана запечете и тиквичките, сиренето и най накрая лука и чесъна. Изсипете докато е топъл и зехтина в него за де подгрее и поеме аромата на печените зеленчуци. Полейте с него салатата. Поръсете с накълцаните подправки и объркайте внимателно.


Сервирайте с препечен хляб.


3 коментара:

  1. Често я правя,затова съм на 100% сигурна в думите ти,Мари!Прекрасна салата!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина ли ? Аз дори не съм попадала на подобна рецепта, просто с първото правене открих тази страхотна комбинация :))

    ОтговорИзтриване
  3. И аз харесвам много гриловани зеленчуци, чудесна салатка, Мими. Поздрави!

    ОтговорИзтриване