понеделник, 22 септември 2014 г.

Кекс с мак






Необходими продукти :

500 грама брашно;
1 пакетче суха мая;
50 грама кафява захар;
100 милилитра прясно мляко;
3 броя яйца, разбити;
150 грама меко масло;
½ ч.л. сол

За пълнежа:
100 грама филирани бадеми
100 грама маково семе
100 грама масло
ванилия
2 супени лъжици светъл мед

За глузурата:
100 грама пудра захар,
1 супена лъжица лимонов сок;
1 супена лъжица вода


Начин на приготвяне :

Смесете брашното, маята, захарта, млякото, яйцата и ½ ч.л. сол в дълбока купа и разбийте с помощта на миксера и приставката за тесто за 5 мин. Все се мислих, че няма тесто ,което да ме изненада, но ето, че има. Тестото трябва да е доста лепкаво. Постепенно добавете маслото, като разбърквате след всяко прибавяне. Бъркайте до пълна гладкост. Прехвърлете тестото в намаслена купа, покрийте с намаслено прозрачно фолио и оставете да втаса на стайна температура за 3 ч. Прехвърлете в хладилника и оставете за през нощта.

На другият ден преди да извадите тестото за хладилника пригответе маковият пълнеж. Изсипете бадемите в нагорещен тиган и запечете за няколко минути на котлона, докато се зачервят. Добавете маковото семе и загрейте за още няколко минути, докато освободи аромата си. Оставете да се охлади напълно. Добавете меда и маслото и разбийте в блендер до пастообразна смес.

Извадете тестото от хладилника и разточете на правоъгълник около 35 х 45 см. Разпределете маковата смес отгоре и започнете да навивате от дългата страна, докато оформите руло. Намаслете кексова форма. Поставете рулото във формата, като внимавате мястото на спойката да гледа нагоре/ тя после ще остане на дъното/. Оставете да втаса и да удвои обема си. Заглрейте фурната на 200 градуса и печете на тази температура до готовност около 30-35 минути. Извадете кекса от формата върху решетка и докато е още топъл намажете със захарната глазура. Оставете до пълното изстиване и поднесете.

4 коментара:

  1. Много интересна рецепта, Мими, даже малко ми прилича на козунак. :) Изглежда прекрасно!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Гери, мила, въпреки, че по съставки наподобява,всъщност съвсем не е такова тежко тестото . Както написах и в рецептата,мислех си, че няма тесто с мая, което да ме изненада,но се оказа, че има.:) За разлика от козуначеното съвсем не му трябва много омесване на това тесто, даже никакво. След като престои в хладилника, тогава е готово за обработка, т.е като е прясно омесено, не можеш да работиш с него веднага. А резултата, нежна хрупкава коричка / нещо като при бутер тестото/ и изключrтилно топяща се сърцевина. Опитай, не е задължително да е на кейк и в този вид, може и кифлички нещо или каквото ти хрумне :)

      Изтриване
    2. Как изкусително го описа.... Запазвам си рецепата задължително, Мими! :)

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване