събота, 15 ноември 2014 г.

Плетеница с пълнеж от праз и козе сирене.



Необходими продукти за тестото :

3 броя яйца ;
1 чаена чаша преварена вода;
4-5 чаени чаши бяло пшенично брашно;
1 чаена лъжица сол;
1 чаена лъжица захар;
1 супена лъжица олио;
1 пакетче мая.

За плънките :

1-ва плетеница : 200 грама натрошено козе сирене;
3 супени лъжици олио;

2-ра плетеница : 3 стръка праз нарязан на ситно, задушени с лъжичка олио, сол, чер пипер, чубрица.
3 супени лъжици олио.


Начин на приготвяне :

Пресейте брашното със солта в дълбок съд. Направете кладенче в него. От яйцата отделете 1 жълтък, а останалите разбийте. Изсипете ги в кладенчето. Във водата разтворете маята и захарта. Добавете към яйцата. Омесете меко тесто добавейки и олиото и оставете да втаса докато удвои обема си. Втасалото вече тесто разделете на шест равни топки. Разточете на кори, като всяка кора намажете с олио и поставете плънка. Навийте на руло. Така три по три сплетете на плитка. Поставете плитките в подходящи за печене съдове и оставете отново на топло да втаса /около 15-ина минути/. Намажете с разбит с олио жълтък и поръсете със сол или каквато искате поръска. Печете на 200 градуса до готовност. Като извадите плетениците, поръсете ги с вода и покрийте с кърпа, докато изстинат. Нарежете на резени, разскъсайтe на парчета или както ви хареса и сервирайте :)


2 коментара:

  1. Към това не мога да остана равнодушна... Малко ще е като тавтология, но е като душичка! :)
    Поздрави сърдечни, Мими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, за категоричната ти преценка , Гери ! ;)

      Изтриване