сряда, 24 декември 2014 г.

Содена питка за Бъдни вечер


Необходими продукти:

2 чаени чаши брашно;
1 чаена лъжица сода за хляб;
1 чаена лъжица сол;
1 чаена лъжица мед;
1 чаена чаша газирана вода;
50 грама семена по желание


Начин на приготвяне:

Пресейте брашното, заедно със содата и солта в купа. Добавете и семената. Направете кладенче и изсипете газираната вода и лъжичката мед. С помощта на дървена лъжица започнете омесването. Образува се топка, която извадете върху плот и доомесете. Намокрете ръцете си с вода и загладете отгоре. Поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож направете дълбок разрез във формата на кръст върху питката. Може да си направите орнаменти от тестото, пшеничен кълн, грозде и др. Оставете да подиша около половин час и сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете така около 10 минути, след което намалете до 150 градуса още за половин час. Готовата питка поръсете с водичка и покрийте с кърпа до сервирането и .

Светли празници, кулинари. Нека бъдете озарени от добрина и толерантност. Здраве и щастливи моменти на вас и близките ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар