събота, 18 януари 2014 г.

La baguette или домашна френска франзела с мед.




Думата "baguette" означава пръчка, палка и е популярното наименование на франзелите във Франция. Освен издължената форма, другото характерно за багетата е хрупкавата коричка и въздушната сърцевина. За да се постигне е нужно добро втасване и печене на пара в предварително загрята фурна. Рецептата е в книга, която получих като коледен подарък от дъщеря ми: "Кулинарна библия". Доверих и се и резултата е мммммм...

Необходими продукти :

500 гр. пресято бяло пшенично брашно;
300 мл. топла преварена вода;
1 пакетче суха мая;
2 супени лъжици мед;
1 чаена лъжичка сол;
2-3 супени лъжици зехтин;
по желание семена за хляб;
по желание може и щипка розмарин.

Начин на приготвяне :
В купа пресейте 500 грама брашно. Добавите солта и маята. Разбъркайте с вилица и оформете кладенче в средата. Разтворете меда в във водата и добавете към брашното. Започнете месенето, като постепено увличате от брашното към средата. Към края на месенето, когато усетите лепкавината на тестото, добавете и зехтина. Когато се оформи тестото на топка, извадете от купата и доомесете на плот с добавяне на още брашно, ако е необходимо. Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.

След като тестото удвои обема си го разделете на две, три или четири части,според големината на франзелката ,която искате да постигнете.Разположете ги с леко поръсени с брашно легла от сгъната хартия. Направете с нож нарези по диагонал. Поръсете с брашно и оставете още около половин час на топло.


През това време загрейте фурната на 200 градуса. След като са удвоили обема си, пристъпете към печенето. На дъното на фурната поставете тава със студена вода. На първият етаж поставете тавичката с багетите. Затваряте фурната и печете до хрупкава, добре позлатила се коричка. Нужни са ви около 20- 30 минути, но по време на печенето наблюдавайте. Багетите са готови, след като добият златиста коричка.