неделя, 23 февруари 2014 г.

Шведски кюфтенца със сос / тефтели/



Необходими продукти :

За кюфтенцата:
400 грама смляно говеждо месо;
2 желтъка;
1 глава ситно накълцан лук;
1-2 филии бял хляб, натопени в прясно мляко.
индийско орехче, чер пипер, бахар.
сол на вкус
масло за пържене.

За соса :
1/4 чаена чаша заквасена сметана;
2,5 чаени чаши вода;
3 супени лъжици брашно;
1 кубче телешки бульон;
пресен магданоз.

За гарниране :
Картофено пюре;
сладко от оборовинки.

Начин на приготвяне:
Омесете говеждата кайма със ситно нарязания лук,накиснатия в прясно мляко и изстискан хляб.Добавете жълтъците,подправете със сол, черен пипер и индийско орехче и омесете каймата много добре. Оставете в хладилника за 10 минути. Загрейте маслото , оформете малки топчета кюфтенца и запържете до приятен загар.
Прецедете мазнината в подходящ съд- тенджера, запържете брашното, добавете бульона и останалото количество вода и оставете да покъкри на слаб огън, застройте с предварително разбитата сметана. Поръсете с накълцан магданоз.

Отсипете черпаче сос в подходяща чиния, поставете няколко кюфтенца и гарнирайте със сладко, а по желание и с картофено пюре.


Ще се изненадате на приятен вкус от невероятната комбинация.

Руло от точени кори с три вида плънка



Необходими продукти :

З броя точени кори за баница;
2 желтъка плюс 100 грама настърган пармезан;
2 белтъка плюс 200 грама бяло саламурено сирене;
300 грама спанак, предварително сварен и пасиран плюс шепа кедрови ядки.
зехтин за поръсване на всяка кора;
1 жълтък за намазване.

Начин на приготвяне :

Разстелете първата кора, поръсете със зехтин и върху нея добавете плънката от жълтък и пармезан, после втората кора, пак зехтинче и плънката с бяло саламурено сирене, и най- накрая трета кора, зехтин, спанака и кедровите ядки. Навийте на руло, намажете с жълтъка и поръсете отгоре по желание .



Печете при 200 градуса до готовност.

Салатка, сервирана в кошничка от сирена





Всичко, което ви е необходимо е около 500 грама настъргани синьо сирене, ементал, кашкавал, рукола, айсберг, авокадо, сьомга и ядки за поръсване. Или пък вашата фантазия :)
Какво да направите ? От настърганите сирена сипвате по шепичка върху тиган за палачинки, печете докато се разстели във форма на палачинка, обръщате върху чаша и изчаквате да изстине. После пълните кошничката с овкусената салата и поръсвате с ядки.







Опитайте и се забавлявайте :))

неделя, 9 февруари 2014 г.

Магията на турския кебап : искендер кебап.



Искендер кебабъ се разпространява като марка от Бурса по целия свят, открит е преди 150 години от Кебапчията Искендер Бей (1848-1934). В основата му седят пита, агнешко месо и масло. Месото, което се пече пред жарта след като почервенее се реже тънко тънко и се слага върху питата хляб. Отгоре се залива с масло, разредено стоплено доматено пюре, по желание се сипва и кисело мляко.

Рецептата,която ви предлагам тук е импровизирана,но доближаваща се почти на 100% до автентичният кебап на Бурса .

Необходими продукти за 4-ри порции :

3 броя одрински кори / може спокойно да използвате домашна препечена юфка/
300 грама, телешка кайма;
400 грама кисело мляко;
3-4 домата, настъргани до пюре;
1 тиквичка нарязана на кубчета;
3-4 скилидки чесън;
щипка чер пипер;
щипка червен пипер;
4 супени лъжици разстопено масло;
пресен магданоз и според вкуса смлян лют червен пипер.

Начин на приготвяне:

Наредете корите една върху друга, навийте на руло и нарежете на парчета с дебелина два сантиметра. Запечете до розово на фурна.


Заврете пюрето от домати, докато се посгъсти и леко подсолете.


Запържете телешката кайма и тиквичките, овкусете с чер пипер и сол на вкус.


Разбийте киселото мляко и чесъна с блендер, запържете маслото с червен пипер, накълцайте пресният магданоз и се пригответе да сервирате. На дъното на чинията поставете няколко парченца от запечената кора, полейте с доматеният сос, добавете от каймата и тиквичките . Най- отгоре полейте с киселото мляко, гарнирайте с разтопено масло смесено с червен пипер и поръсете магданоз.











Опитайте,затворете очи и се пренесете по пътя на коприната :)) Да ви е Сладко !

събота, 8 февруари 2014 г.

Суха баклава с тахан



Както не еднократно съм споменавала, много ми допада турската кухня. Точно там, в Турция, за първи път опитах от тази баклава и при всяко мое ходене си пазарувам от нея. Съвсем случайно, бродейки из групи и кулинарни форуми попаднах на рецепта. И естествено изпробвах. Мнооооого вкусни...

Необходимите ви продукти са :

Кори за баница / баклава/;
Бурканче тахан, аз използвах слънчогледов,че ми придава по-сладък вкус;
Шепа захар,
Разстопено масло в малка чаена чаша;
Две шепи строшени орехи.

Разгърнете корите и всяка една намажете с масло. Слепете ги по пет, като най отгоре намажете с тахан, поръсете със захар и орехи и навийте на стегнато руло. Намажете отгоре пак с масло и нарежете по диагонал, като ги наредите в плитка тава, чийто дъно е покрито с хартия за печене.



Загрейте фурната на двеста градуса и печете до златист загар. В моята фурна времето за печене е 15 минути.

Извадете ги от тавата и поръсете обилно с пудра захар.

Филе от сьомга, запечено с филирани бадеми върху канапе от тиквичка.




Необходими продукти за 4 души :

4 филета сьомга с кожичка / около 200 грама на филе/;
2 тиквички;
1 белтък разбит на пяна с капка лимонов сок;
шипка сол;
щипка чер пипер;
100 гр. филирани бадеми;
зехтин;
пресен копър.


Начин на приготвяне:

Намажете парчетата сьомга със зехтин, овкусете с чер пипер и сол. После ги покрийте с разбития на пяна белтък и филираните бадеми.
Запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса, за десет минути или докато бадемите придобият приятен загар. През това време разрежете тиквичките по дължина с дебелина 1- 2 см. Намажете със зехтин и запечете за минута за всяка от страните върху скара или тефлонов тиган. В чиния за сервиране поставете тиквичката и върху нея готовите филета риба. Може да сервирате с чеснови сухари или препечен хляб.









Лесно, бързо , вкусно ! Да ви е сладко :)