неделя, 30 март 2014 г.

Козуначено руло с троен пълнеж




Необходими продукти :

За блата:
2 броя яйца;
1/2 чаена чаша захар;
1/2 чаена чаша прясно мляко;
1/2 чаена чаша олио;
4 чаени чаши брашно;
1 пакетче суха мая;
1 супена лъжица настъргана лимонова кора;

За плънките :

1- ва плънка : 3 супени лъжици мармалад от шипки. Може да капнете няколко капки лимонов сок в него.
2- ра плънка: 3 супени лъжици бадемово брашно; 1/2 разбит жълтък; 1 супена лъжица кафява захар;
3- та прънка: 3 супени лъжици маково семе; 1/2 разбит на пяна белтък;1 супена лъжица кафява захар.

За намазване:

1/2 от жълтъка,смесен с три четири капки олио.
бадемови стърготини.

Начин на приготвяне :

Пресейте брашното в дълбок съд. добавете маята, щипка сол ,разбъркайте и направете кладенче в него. Рабийте яйцата и захарта на пяна, сгрейте млакото с температура до тялото и изсипете в кладенчето.Добавете настърганите лимонови кори. Започнете омесването като постепенно добавяте от мазнината. Оставете готовото тесто на топло до удвояване на обема си. След като е втасало добре, го разделете на три топки като първата е най-малка, втората средна и третата най - голяма. Разточете на кори с дебелина около 0,5 см. Първата кора намажете с мармалад. Втората кора намажете с маковата смес. Върху нея поставете навитото мармаладено руло.



Навийте отново на руло, което ще поставите в третата кора с бадемовата смес.



Отново навийте, оформете добре рулото и поставете в съд за печене. Изчакайте отново да втаса, докато удвои обема си. Намажете с желтъка, поръсете с бадемовите стърготини и захар.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.



Изчакайте да изстине добре и чак тогава разрежете.


От същото тесто може да направите и кифлички с пълнеж от орехи и канела, например.

Разточете лист от тестото със същата дебилина като рулото. Нарежете на квадрати 10х10 см. Три супени лъжици стрити орехи смесете с разбит на пяна половин белтък. Добевете лъжица кафява захар и щепка канела. Поставете в квадратите ,както е покадзано на снимката и сгънетена пликче.


Изпечете при температура 200 градуса. И да ви е сладко :)


събота, 29 март 2014 г.

Киш с лапад и сирена



Необходими продукти :

За блата:
300 грама бяло брашно;
140 грама настъргано краве масло;
3-4 супени лъжици ледена вода;
щипка настъргано индийско орехче;
щипка сол.

За пълнежа:
2 чаени чаши пюре от пресен лапад;
1 чаена чаша заквасена сметана;
1 чаена чаша извара/използвах домашно приготвена от козе мляко/;
2 яйца;
щипка сол

За заливката:
1/2 чаена чаша млечна сметана;
1/2 чаена чаша настърган пармезан;
1 яйце.
Пресен джоджен за поръсване.

Замесете маслено тесто и приберете в хладилник да стегне. През това време почистете и сварете на водна баня, връзка лапад. Отцедете добре в гевгир .Пасирайте . Смесете сметаната, изварата и яйцата в купа и разбийте с миксер. Добавете пасираното пюре от лапад и внимателно разбъркайте. Пригответе съд с ринг за печене. Разточете тестото и разстелете на дъното и на половината от стените на съда. Оформете стените, като натискате с пръст да се получат вълнички. В предварително загрята на 200 градуса, сложета блата за три-четири минути да се запече. Извадете, запълнете със сместта от лапад и върнете отново във фурната. Намалете до 180 градуса и печете около половин час. Отгоре трябва да се образува коричка. Полейте със заливката и отново запечете до образуване на златиста коричка.



Изчакайте да изстине, извадете от ринга, поръсете с листенца от прясен джоджен и сервирайте.


неделя, 23 март 2014 г.

Домашно козе сирене



Считах, че приготвянето на сирене изисква познания, опит, спeцифична технологоия. Колкото повече четях, толкова повече това ме отказваше да опитам. Докато майка ми не започна да прави сирене, по технология на съседката :) Реших се и опитах. Първи опит- сполучлив :) Нужни са ви прясно мляко, ама наистина прясно,по възможност току що издоено, калциев двухлорид, мая за сирене, тензух,термометър, подходящи и много съдове и почти един ден. :)

Необходими продукти :

За сиренето:
5 литра прясно козе мляко;
воден разтвор на калциев дихлорид в съотношение 1:4 ,който се разбърква добре – на литър мляко се добавят около 6 капки калциев дихлорид, разредени четирикратно (тоест 6 капки от разтвора);
30 капки сирена мая.
Шепа едра морска сол;

За саламурата:
5 чаени чаши вода;
1/2 ч.ч. морска сол;
1/2 пак. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Затопляме млякото без за го завираме максимум до 50 градуса. Изчакваме да поизстине до 34+ 1 градус. Ако нямате термометър, температурата да е далеч под тази, необходима при киселото мляко, или като сложите пръст в млякото да не усетите разлика от телесната температура. Добавяме воден разтвор на калциев дихлорид. Разбъркваме. Добяваме сирената мая и отново разбъркваме. Покриваме съда , в който е млякото с капак и оставяме на топличко за около час, час и половина. Температурата на въздуха да е до 28 -30 градуса. Аз върнах тенджерката обратно върху котлона, който вече беше поизстинал, но пък по този начин си гарантирах топлото нужно за процеса подсирване. Когато вдигнете капака, трябва да се е образувала смес като гъсто кисело мляко, като размърдате тенджерата сместта да е като желирана. Направете разрези с нож в сместта и оставето още около 20 минути. Така ще се освободи от суроватката. През това време се приготвя тензух. Завира се във вряща вода и се отцежда добре.Слага се в отвора на друг съд с поне същата вместимост. Поставяме внимателно подсиреното мляко в тензуха. Връзват се два по два срещуположните краища,промушват се през дървен прът / точилка / и се оставя да виси и отцежда за около 1-2 часа. След като се отцеди добре прехвърляме заедно с тензухената кърпа в съд, поставен под наклон. Притискаме сиренето с дъска за рязане на хляб и тежест. Аз използвах пълна 10 литрова бутилка от минерална вода:) Оставя се още час-два до пълно отцеждане суроватката, която можем да ползваме за направа на извара.



Махаме внимателно тензуха, и върху подходящ съд или дъска поставяме топката сирене. Разрязваме на квадрати и посоляваме внимателно със едра сол за не повече от 1,5 часа.



През това време завираме водата за суроватката.Поставемя едрата сол , лимонената киселина и изчакваме да изстине добре.
Измиваме внимателно парчетата сирене от едрата сол и поставяме в кутия със суроватка. Кутията със сиренето се премества на температура от 10 – 12º С с отклонение до 15º С и се оставя да зрее около 40 - 45 дни. Подземно помещение като мазе би свършило работа. Поддържането на тази температура е и най-сложният момент при правене на сирене в домашни градски условия. След това съхранявате в хладилник.

Както всички знаем, прясното сирене е много вкусно и възможността за килограм сирене да узрее добре е минимална :) Така, че може да си го хапнете докато е прясно .