неделя, 27 април 2014 г.

Сладкиш Queen of Sheba или Савската царица




За него Джулия Чайлд казва:
„Този невероятно добър шоколадов сладкиш се приготвя така, че в центъра остава влажен. Ако го препечете, той ще изгуби специалната си кремообразност.“
Аз пък се порових, защо е наречен точно така. Не открих. Предполагам, заради тъмният си наситен и мек вкус, наподобява на арабска нощ,или ...
Все таки рецептите за него са много и различни, но във всяка присъства бадемово брашно, масло и черен шоколад.Едни добавят царевично брашно, други пшенично, повече яйца, кафе, ванилия. Аз се доверих на рацепта на Теди http://teodoratheexplorer.blogspot.com/,с коsто лично се познаваме и зная,че опита е и сполучлив . Добавих кардамон, като за арабски привкус на шоколада и подсилих вкуса на бадемите с бадемов ликьор.


Необходими продукти:
За сладкиша:
4 яйца;
125 грама натурален шоколад- 70%;
70 грама масло;
125 грама захар;
2 супени лъжици царевично брашно;
50 грама бадемово брашно;
щипка сол;
1 чаена лъжичка бадемов ликьор;
една шушулка стрит кардамон.

За редукцията :
1 супена лъжица бадемов ликьор;
20 грама тъмен шоколад;
20 грама масло.


Начин на приготвяне :

Загрейте фурната на 180 градуса. На дъното на форма с ринг поставете хартия за печене (20 -24 см в дм).Стените намажете с масло.
На водна баня разтопете заедно шоколада и маслото. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте първо белтъците с щипка сол на твърда пяна. Жълтъците заедно със захарта поставете в дълбока купа и разбийте до побеляване. Към тях добавете маслено -шоколадовата смес, разбъркайте до еднородна смес. Бадемовото брашно пресейте заедно с царевичното брашно и прибавете в сместта. Разбъркайте с дървена шпатула, добавете ликьора, кардамона и най-накрая белтъците, като бъркате внимателно да не избяга въздуха;)

Печете без отваряне на фурната 30-35 минути при температура 180 градуса. Оставете да изстине и извадете от формата. Пригответе редукцията като разтопите продуктите но вадно баня. Всяко парче сервирайте с нея и поръсете с начукани припечени бадеми.

Да ви е сладко :)



Козуначен сладкиш с ягоди и сметана


Сладкиша е по идея на https://www.bonapeti.bg/. Малко импровизация по тяхната торта и се получи чуден сладкиш.

Необходими продукти :

Остатък от кузаначетата -колкото толкова, но поне филийки за два реда блат.
Заквасена сметана 3 кофички;
кондензирано мляко 1 консерва;
четвърт кг пресни ягоди;
пресен босилек или мента, накълцани на ситно;
може и лъжичка желатин .

Начин на приготвяне :

Първо подгответе формата за сладкиша- дъното и стените на форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно се покриват с хартия за печене. Кремът се приготвя като заквасената сметана се разбърква с кондензираното мляко и наситнения босилек или мента. нарежете и ягодките на малки зарчета. Наредете ред козуначени резени,поръсете с ягоди и покрийте с крема. Отново ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем, и така, докато свършат продуктите. Оставете тортата в хладилник поне за 8 часа. Изаведете внимателно от ринга и сервирайте .


събота, 26 април 2014 г.

Тестени рулца с пълнеж от песто



Необходими продукти :
За тестото
3 яйца + жълтък за намазване;
1 чаена чаша топла вода;
1 пакетче мая ;
4-4,5 чаени чаши брашно ;
щипка сол;
щипка захар;
масло
За пълнежа:
бурканче босилково песто

Начин на приготвяне :

Смесете продуктите в машина за хляб на програма месене. След като тестото е готово, разделете го на равни брой топки. Всяка една топка разстелете на дланта си и в нея поставете чаена лъжичка песто. Загърнете като пликче, разстелете на фитил и го вържете на възелче. Поставете рулцето в купичка за крем брюле, в която предварително сте поставили хартия за печене ,а в дъното и зарче масло.
Ако не разполагате с такива купички, разточете цялото тесто, напълнете с песто, усучете отново на фитил и поставете в продълговата кексово форма. Оставете готовите рулца отново да втасат на топло, докато изпълнят купичките. Загрейте фурната на 200 градуса. През това време намажете с разтворения с малко прясно мляко и лъжичка песто жълтък. Печете на 200 градуса до приятен загар.


Рулцата са готови, както за самостоятелно хапване, така и като хлебчета към основно ястие .


събота, 19 април 2014 г.

Козуначено руло с вишнево сладко и трошени бадеми.




Необходими продукти за 2 броя рула:

800 грама брашно;
4 яйца плюс 1 жълтък за намазване;
150 мл прясно мляко;
200 гр. захар + за поръсване
100 гр. свинска мас;
100 гр. солио;
100 грама строшени белени бадеми;
кората на 1 лимон;
1 кубче прясна мая;
1 ванилия;
сладко по избор, в моята рецепта е с вишни;

Начин на приготвяне :

Маята се разтваря в затопленото мляко заедно с 1 ч. л. от захарта, поръсва се с щипка брашно и се оставя да втаса. Яйцата се разбиват с останалата захар.Брашното се смесва с настърганата портокалова кора и ванилията.Прави се кладенче, в което се изсипват втасалата мая и разбитите яйца. Замесва се тесто и към него, малко по малко, се добавят разтопените масло и мас. Оставя се да втаса на топло, покрито с кърпа, след което се размесва и към него се добавят бадемите. Тестото се разделя на две части. Разточват се в продълговата форма. В единият край по дължина поставете сладкото и поръсете с ядките. Навийте на руло, което като поставяте в съда за печене, подвийте краищата надолу. Оставете отново на топло до удвояване на обема. Намажете с жълтък, поръсете със захар и натрошените бадемови ядки. Печете на 150-170 градуса за около 30 минути.


събота, 12 април 2014 г.

Охлюви с ориз и свеж лапад.



Обожавам това време на годината. Когато вече пролетта официално е настъпила, но все още има хладни дъждовни сутрини, последвани от слънчеви следобеди. И когато след дъжда има и дъга е прекрасно. Още от детството ми са спомените за набрани охлюви от полето. Е, вече е по-трудно да ги намериш, но пък в двора на свекърва ми има чемшири, в които всяка пролет, по веднъж или два пъти събираме охлюви. Могат да се ядат, натурални, но са много вкусни с пресен лапад. Ето и как ги приготвяше баба ми, майка и свекърва ми и сега и аз :)

Необходими продукти:

30 охлюва;
500 грама пресен лапад;
2-3 стръка пресен лук;
1 стрък пресен чесън;
1 чаена чаша ориз;
4 чаени чаши вода;
сол на вкус;
слънчогледово олио за запържване;
2-3 стръка пресен джоджен.



Начин на приготвяне :

Наберете охлювите и ги постъвете в тава, като ги похлюпите с капак, и така за една нощ. На другата сутрин ги измийте и сварете предварително за 10-минути. На дъното на подходяща тенджера загрейте олиото и запържете лука и чесъна. Последователно поставете листата лапад и ориза. Разбърквайте, докато ориза стане кристален.Добавете охлювите, разбъркайте и добавете водата.Посолете на вкус и похлупете. Оставете да къкри на бавен огън докато ориза омекне. Поръсете с прясно накълцан джоджен и сервирайте !:)



Салатка от свеж спанак, киноа и лимонов дресинг.


Необходими продукти:

500 грама бейби спанак;
1 кафеена чаша киноа;
шепа счукани орехи;
сок от един лимон;
скилидка чесън;
3-4 супени лъжици зехтин;
сол на вкус



Начин на приготвяне:

Първо сварете киноата десет минутки във вряща подсолена вода. Измийте със студена вода и отцедете в гевгир. През това време забъркайте дресинга. С помощта на пасатор смесете чесъна, лимоновият сок, зехтина и солта. Спанака почистете добре от дръжките на листенцата и поставете в дълбока купа. Прибавете сварените семенца киноа и добавете дресинга. Разбъркайте внимателно с вилица. Поръсете с орехите и сервирайте.

неделя, 6 април 2014 г.

Традиционни и НЕтрадиционни курабийки




Наближава Великден. И освен за козунаците се сещам за онези вкусни бабини курабийки, които традиционно се приготвяха у дома преди този светъл християнски празник. Курабийките имат и по-голяма трайност, а колкото повече престояват, толкова вкусни стават. И този път омесвайки ги , реших и да импровизирам, та се получиха и едни не толкова традиционни, но все пак вкусни курабиийки.

Необходими продукти :

4 яйца + 1 белтък;
1 жълтък за намазване;
1 чаена чаша мас;
1/4 чаена чаша олио;
1 чаена чаша кисело мляко;
1,5 чаена чаша захар
кората и сок от 1 лимон;
2 пакетчета амонячни соди;
1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
Брашно около килограм;
Ситно счукани орехи и захар за поръсване .


Начин на приготвяне :

Яйцата и захарта се разбиват с миксер на пяна. Прибавят се на тънка струйка разтопената мас и олио.В киселото мляко добавете лимоновият сок и разтворете амонячната и содата бикарбонат. Настъргва се кората от лимон.В подходящ за омесване съд се пресява брашното. Към него се прибавя сместта и се омесва на твърдо тесто. Необходимо е да престои в хладилник поне два часа. Може да си приготвите тестото и от вечерта. След като се извади от хладилника се оформят равен брой топки с големината на яйце. Намазват се отгоре с жълтък и се поръсват със захар, и смлени орехи. Пекат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до розов загар. Консумират се изстинали , за да изчезне напълно дъхът на омонячната сода. Такаааа, предложих рецептата за традиционните курабийки, но точно в процеса на месене, разделех сместта на две, към едната добавих 3 супени лъжици бадемово брашно, и предварително напоени в топла вода и ром, стафиди. Тази част поръсих с бадемови стърготини. Може да опитате, тестото е с малко по-различна ронливост, но също така вкусно след опичане.