събота, 19 юли 2014 г.

Сладкиш от праскови



Сладкиш с дъх на лято: праскови, кардамон и щипка шафран за още по-слънчево настроение.:) Много бърз сладкиш, на основата на кейк .

Необходими продукти :

4 броя яйца;
2 броя обелени и нарязани на кубчета праскови;
1 чаена чаша кристална захар;
1,5 чаена чаша брашно;
1/4 чаена чаша топла вода;
зрънцата от една шушулка кардамон;
щипка шафран;
1 бакпулвер;
100 грама прясно масло;
шепа меден корнфлейк;


Начин на приготвяне :

Разбийте яйцата и захарта на пяна. Добавете стритите зрънца кардамон, водичката и продължете бъркането за около минута на ниска степен. Брашното смесете с шафрана и бакпулвера. Добавете на струйки и при непрекъснато бъркане в яйчената смес. Маслото разтопете на дъното на форма за сладкиш. Върху него излейте половината от кейковота смес, а върху нея поставете кубчетата праскови. Изсипете останалата част от сместта, като покриете добре прасковите. Най-отгоре, поръсете с шепа корнфлейк. Загрейте фурната предварително на долен реотан и печете така десетина минути. Без да отварята прозореца на фурната превключете на 200 градуса и печете до готовност.
Изчакайте да изстине и поръсете с пудра захар.




събота, 12 юли 2014 г.

Запечени баварски кнедли, поляти с малиново сладко.



Типичните за Бавария кнедли се наричат Дампфнудел http://de.wikipedia.org/wiki/Dampfnudel. Спецификата при тях е, че се приготвят на пара, под похлупак. Някак си наподобяват нашите милинки. Реших да изпробвам рецептата с печене, именно да сравня немските кнедли с български милинки. Е, има известна разлика :)

Необходими продукти:

За тестото:
500 грама бяло брашно;
250 грама прясно мляко;
1 яйце;
50 грама захар;
50 грама краве масло;
2 пакетчета суха мая;
1 щипка сол.

За варенето:
250 мл. прясно мляко;
50 грама краве масло;
50 грама захар;
1 щипка сол.

За заливката:
100 мл. десертно вино;
100 грама сладко от малини, вишни или боровинки;
1-2 супени лъжици мед;
щипка карамфил.

Начин на приготвяне :
Пресейте брашното в дълбока купа подходяща за омесване. Добавете солта и направете кладенче.
Разтоверете маята в малко затоплена прясно мляко и поръсете с брашно. Оставете на топло за 15 минути да втаса. Разтопете маслото, разбийте яйцето със захарта и млякото. Изсипете всичко в брашното и омесете средно твърдо тесто. Оставете да втаса и удвои обема си. Разделете готовото тесто на равен брой топки. Загрейте в тенджера сместта за варене. Тук можете да поставите топките тесто в нея и да продължите варенето под похлупак 15 минути на слаб котлон. В моят случай аз изсипапах сместта за варене в тава, подредих в нея топките тесто и запекох в предварително загрята фурна на долен реотан. Малко преди да извадя, запекох и на горен реотан. Може и да пропуснете този момент :)


Докато изстиват, прегответе заливката. Загрейте на котлон виното и подправката, добавете меда и сладкото, което сте избрали и оставете още пет минутки да поври. Оставете да поизстине и сервирайте кнедлите поляти с тази заливка .








Салата от гриловани зеленчуци "Greek nights"


Реших да кръстя тази салата така, защото съчетава онези типични за гръцката кухня продукти, и опитвайки от нея, неизменно ще се озовете на брега на Средеземно море, в компания на добри приятели и чашка охладено узо. Опитайте и се убедете :))))




Необходими продукти:

1 средно голям обелен патладжан;
1 средно голяма тиквичка;
200 грама сирене халуми;
половин глава лук нарязана на кръгчета;
4-5 скилидки чесън;
2 супени лъжици балсамов оцет;
3 супени лъжици зехтин;
сол, ако е необходимо и на вкус;
по две три стръкчета пресен магданоз и прясна чубрица.


Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана, тиквичките и сиренето на малки кубчета, лука на полумесеци, чесъна накълцайте. Патладжана оставете в солена вода за около половин час. Отцедете го в гевгир. Загрейте грил тигана на умерен котлон. Изсипете в енго оцета и оставете мъничко да се поизпари. Сложете първо патладжана и запечете. Извадете и изсепете в дълбока купа, в която ще объркате салатата. Последователно в тигана запечете и тиквичките, сиренето и най накрая лука и чесъна. Изсипете докато е топъл и зехтина в него за де подгрее и поеме аромата на печените зеленчуци. Полейте с него салатата. Поръсете с накълцаните подправки и объркайте внимателно.


Сервирайте с препечен хляб.


събота, 5 юли 2014 г.

Еклер с крем от бял шоколад,маскарпоне и парченца праскови.



Необходими продукти :

За еклеровото тесто:
220 грама брашно;
100 грама краве масло
375 мл вода
7 яйца
1 с. л. захар;
1 щипка сол;
1 жълтък за намазване;
2 с. л. филирани бадеми за поръсване.

За пълнежа:
500 грама маскарпоне;
200 грама бял шоколад;
3 броя едри праскови.

Начин на приготвяне :
Маслото, захарта и солта за тестото се слагат във водата на котлона. Щом се разтворят се свалят от огъня, сипва се брашното, при непрестанно бъркане. Съдът се връща на огъня и се бърка докато се получи гладка тестена топка, която се отделя от стените.
Оставя се да се охлади и при непрекъснато бъркане с миксер, едно по едно, се прибавят яйцата. Поставете на дъното на обла тава с дм 24 см / може и малко по-голяма/ пергаментова хартия.Тестото се оформя на кръга с помощта на пош или лъжица.Прави се иден кръг, а върху наго още един на височина. Нещо като голям гервек:)Намажете го с разтворен във вода жълтък и поръсете с филирани бадеми. Загрейте фурната на 200 градуса и печете 15-ина минути при тази температура. След това температурата се редуцира до 180 градуса, и се пече за още 15–20 минути. Изважда се върху решетка и се оставя да изстине. Докато се пече се заемете с крема. Разтопете шоколада и разбийте с маскарпонето до еднородна смес.
След като изситне добре еклеровият блат, го разрежете на две, и върху долната поставете крема. Нарежете двете прасковки на малки кубчета и поръсете крема с тях. Едната прасковка обелете и нарежете на филийки, които да наредите в края на сладкиша. Покрийте с втората част, оставете за 20 минути в хладилник. Извадете и поръсете с пудра захар. Да ви е сладко :)))))




Благодаря за идеята на Лора и Стоян от Бон Апети : http://www.bonapeti.bg/recepti/Ekler-ParizhBrest/