неделя, 31 август 2014 г.

Бисквитена торта с кисело мляко и сезонни плодове



Бисквитените торти са сред предпочитаните. Понякога изисква много време приготвянето им,но обикновено резултата е мммммм...
Предлагам ви една вариация на бисквитена торта,за която ще отделите минимум време, продуктите са ви подръка, е резултата е 10 х мммммм...

Необходими продукти:

1 пакет маслени бисквити / от по-твърдите/
500 грама цедено кисело мляко;
300 грама сезонни плодове;
100 грама пудра захар;
1 пакетче желатин;
може и ядки според вкуса и предпочитанията.


Начин на приготвяне :

Разтворете желатина с малко вода докато удвои обема си. Разтворете го до течност на водна баня. Изсипете в голяма купа киселото мляко, пудрата захар и желатина- разбъркайте внимателно с дървена лъжица до еднородна смес. Натрошете бисквитите на малки парченца и ги добавете към млечната смес. Половината от плодовете нарежете на малки парченца,ако е необходимо. В случая аз използвах праскови и сини сливи, които нарязах, а добавих цели малинките. На дъното на форма с ринг, поставете хартия. Внимателно изсипете цялата смес вътре. Загладете. Отгоре аранжирайте останалата смес от плодовете,според предпочитанията ви. Оставете в хладилник минимум три часа.


Преди сервирането поръсете с пудра захар отгоре.



Е, опитахте ли ?!:)) Бързо,лесно, вкусно. Мммммм....

сряда, 13 август 2014 г.

Торта с трохи



Утре моето кулинарно блогче е рожденик :)) В едно с мен. За годините няма да споменавам :) Но пък дълго мислих за торта,която да е лесна, естествено вкусна и ...ефектна.
Не рядко се впечатлявам от идеи в кулинарното пространство и не рядко префасонирам рецептите по мой стил и вкус. Такава е и днешната рецепта с интересното име "Къртичина". На нея попаднах съвсем случайно в кулинарен блог, чийто авторка имаше доста немски рецепти:) Ето ви линка към тортичката, където се мъдри и оригиналната немска рецепта :http://uhaena.blogspot.de/2014/08/blog-post_11.html
А надолу е моята импровизация по тази рецепта ;)

Необходими продукти :

За блата:
4 броя яйца;
150 гр. захар ;
100 гр. брашно;
50 гр.нишесте;
2 супени лъжици топла вода;
1/2 пакетче бакпулвер;
2 супени лъжици какао

За плънката:
350 грама цедено кисело мляко;
250 грама маскарпоне;
100 грама пудра захар;
200 грама ягоди;
около 50 грама стърготини от млечен шоколад
10 грама желатин.

Начин на приготвяне:
Блат : Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте желтъците със захарта до побеляванане,а белтъците отделно до целувчена смес.Може да прибавите шипка сол към белтъците за да спомогне разбиването им. Пресейте брашното, какаото, нишестето, бакпулвера и на струйка добавете към желтъчната смес докато се поеме изцяло. Най-накрая добавете белтъците,като много внимателно объркате сместта с помощта на дървена шпатула. На дъното на ринг за торта 24 см., поставете хартия и изсепете сместта. Печете блата при 200 градуса за около 20-25 минути. Оставете да изстине и го извадете от ринга. С помощта на лъжица, изровете горната част на блага, като блата трабва да изглежда като тавичка. Разрежете ягодите на две по дължината им и ги подредете на дъното на блата.


Крем : Разтворете желатина на водна баня. Разбийте добре цеденото кисело мляко с пудрата захар. Добавете маскарпонето,объркайте отново и най-накрая желатина на тънка струйка. Към крема добавете стърготините шоколад, а може и малки парченца ягоди. Пристъпете към оформянето на тортата.
Разстелете крема върху ягодите, като с дървена шпатула оформете купол,т.е крема съсредоточете към центъра.


Нали не изхвърлихте трохите от блата ?! Сега ги наронете на още по-малки трохички и покрийте цялата торта с тях. Оформете, ако е необходимо и с длани. Приберете тортата в хладилник за минимум 6 часа. Украсете с листенца от мента или ягодки.

Наслаждавайте се:)