събота, 22 ноември 2014 г.

Паста с телешки кюфтенца и средиземноморски подправки



Необходими продукти :

500 грама паста , за предпочитане Фузили, Феточини;
400 грама телешка кайма;
чер пипер и сол на вкус за каймата;
ситно смляни прясно сушени средиземноморски подправки: босилек, розмарин,мащерка.
ситно смляни сушени домати и маслинки /зелени, черни/;
скилидка чесън настърган;
пармезан;
зехтин.

Омесете каймата с лъжичка вода, солта и черният пипер. Направете топчета с големина на орехи, оваляйте ги в брашно и запържете в зехтин.

В дълбок съд заврете литър подсолена вода и сварете в нея пастата до готовност. Изцедете я в гевгир ,измийте със студена вода и отново върнете в съда , в който е вряла. Подправките, заедно с доматките и маслинките заврете с вода, като на лъжичка подправка добавете 3-4 лъжици вода. Нужни са максимум пет минути, колкото да поомекнат доматките. Добавете сместта към пастата, добавете кюфтенцата и оставете всичко на котлона отново докато заври. Отделете от котлона и сервирайте на порции. Върху всяка порция настържете пармезан.




събота, 15 ноември 2014 г.

Плетеница с пълнеж от праз и козе сирене.



Необходими продукти за тестото :

3 броя яйца ;
1 чаена чаша преварена вода;
4-5 чаени чаши бяло пшенично брашно;
1 чаена лъжица сол;
1 чаена лъжица захар;
1 супена лъжица олио;
1 пакетче мая.

За плънките :

1-ва плетеница : 200 грама натрошено козе сирене;
3 супени лъжици олио;

2-ра плетеница : 3 стръка праз нарязан на ситно, задушени с лъжичка олио, сол, чер пипер, чубрица.
3 супени лъжици олио.


Начин на приготвяне :

Пресейте брашното със солта в дълбок съд. Направете кладенче в него. От яйцата отделете 1 жълтък, а останалите разбийте. Изсипете ги в кладенчето. Във водата разтворете маята и захарта. Добавете към яйцата. Омесете меко тесто добавейки и олиото и оставете да втаса докато удвои обема си. Втасалото вече тесто разделете на шест равни топки. Разточете на кори, като всяка кора намажете с олио и поставете плънка. Навийте на руло. Така три по три сплетете на плитка. Поставете плитките в подходящи за печене съдове и оставете отново на топло да втаса /около 15-ина минути/. Намажете с разбит с олио жълтък и поръсете със сол или каквато искате поръска. Печете на 200 градуса до готовност. Като извадите плетениците, поръсете ги с вода и покрийте с кърпа, докато изстинат. Нарежете на резени, разскъсайтe на парчета или както ви хареса и сервирайте :)


петък, 14 ноември 2014 г.

Пастички


Необходими продукти:

2 броя яйца;
100 грама захар;
100 мл. прясно мляко;
100 гр. разтопено масло;
200 грама брашно;
ванилия;
пакетче бакпулвер;
захаросани парченца плодове или корички.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта на пяна. На струйка и при непрекъснато бъркане добавете прясното мляко, по същият начин и маслото. Пресейте брашното с бакпулвера и ванилята и изсипвайте наново на струйка, като продължите бъркането но с дървена лъжица. Най-накрая добавете захаросаните парченца плодове или корички, като предварително сте ги оваляли в брашно. Идеята е да не паднат на дъното на тавата, а да си останат равномерно разположени. Изсипете сместа в намаслена тавичка и печете на умерена температура на фурна / 200 градуса/ до готовност. След като изстине, нарежете на равни парчета и поръсете с пудра захар. Пастичките са с много ронлива и топяща се консистенция.

неделя, 9 ноември 2014 г.

Бисквитени шотове с шоколад ( Cookie Shots )



Нали знаете, някои идеи хрумват случайно. Или почти случайно. Днес бях решена да направя маслени бисквити с пълнеж, но реших, че биха могли да са и с течност. Зарадвайте и своите деца с тези бисквитени чашки :)

Необходими продукти :

За тестото :

1 яйце;
1 жълтък;
150 грама масло;
100 грама пудра захар;
300 грама брашно;
щипка сол;
портокалови корички.

За пълнежа:

150 грама млечен шоколад, разтопен с малка бучка масло;
Прясно мляко овкусено с ванилия.

Нужни са ви и формички .

Начин на приготвяне :

Замесете средно твърдо тесто от посочените продукти. Направете равен брой топки, но не по-големи от топче за тенис на маса/ ако големината на формите ви е стандартна за мъфини/ . Поставете всяко топче в чашката и с помощта на дървено бутало или пръсти оформете по стените на чашките. Другият вариант за оформяне е да разточите кръгове с дебeлина 0,5 см и да ги оформите във вътрешността на формата. Изпечете ги на 200 градуса до приятен загар. Изчакайте да изстинат и извадете от формите. Разтворете шоколада на водна баня с маслото и излейте вътре в чашките, като внимавате да се покрият добре дъното и стените. Сложете в хладилник да стегнат. През това време заврете прясно мляко/ около 500 мл./ на бавен огън с пръчка ванилия. Оставете го да се охлади до стайна температура. Извадете чашките от хладилника и налейте млякото в тях. Сервирайте и наздраве !:)