сряда, 24 декември 2014 г.

Содена питка за Бъдни вечер


Необходими продукти:

2 чаени чаши брашно;
1 чаена лъжица сода за хляб;
1 чаена лъжица сол;
1 чаена лъжица мед;
1 чаена чаша газирана вода;
50 грама семена по желание


Начин на приготвяне:

Пресейте брашното, заедно със содата и солта в купа. Добавете и семената. Направете кладенче и изсипете газираната вода и лъжичката мед. С помощта на дървена лъжица започнете омесването. Образува се топка, която извадете върху плот и доомесете. Намокрете ръцете си с вода и загладете отгоре. Поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож направете дълбок разрез във формата на кръст върху питката. Може да си направите орнаменти от тестото, пшеничен кълн, грозде и др. Оставете да подиша около половин час и сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете така около 10 минути, след което намалете до 150 градуса още за половин час. Готовата питка поръсете с водичка и покрийте с кърпа до сервирането и .

Светли празници, кулинари. Нека бъдете озарени от добрина и толерантност. Здраве и щастливи моменти на вас и близките ви.

събота, 13 декември 2014 г.

Коледно бисквитено руло


Коледно, коледно, коледно! Идея от пред празничното ми настроение за един от най-светлите дни в годината, докато мислех, дали да забъркам отново традиционните медени сладки и линцери. И ми хрумна това : бисквитено руло, само, че бяло... с малко зелено и червено за цвят. И бадемово и ароматно...

Необходими продукти:

250 грама меки бисквити;
100 грама меко масло;
100 грама прясно мляко;
100 грама бял шоколад;
100 грама натрошени бадемови ядки;
100 грама захаросани корички от плодове/ купувам ги обичайно от Лидъл/;
чаена лъжичка бадемов ликьор.

За глазурата:
1 пакетче готова ванилова глазура/ отново от там/, готова захарна глазура, или, ако сте затруднени -просто пудра захар.


Начин на приготвяне:

Натрошете на ситно бисквитите в дълбока купа. В друга купа натрошете шоколада, нарежете маслото и добавете млякото. Подгрейте на водна баня докато се разтопят шоколада и маслото. Смесете с бисквитите, оформете на руло или във форма за сладкиш и приберете в хладилника минимум за три часа. Извадете и полейте с глазурата, или просто поръсете с пудра захар с няколко стърготини индийско орехче.

Е, както казват французите Voilà!:)