събота, 14 февруари 2015 г.

Телешки пепър стек, гарниран с печени картофи на фурна и праз.



Приготвянето на телешки стек често пъти се счита за висш пилотаж в кулинарията. Има основни правила за определените предпочитания. Но основно правило е стека да е с дебелина 1,5 -2,5 см. Някои кулинари считат за задължителна маринатата. Други отхвърлят тази възможност, но със сигурност месото задължително се запечатва на висока температура в маслена баня и според предпочитанията са и правилата за изпичане :
Добре изпечен - 3 мин. от всяка страна на силен огън и още 6-8 мин. на по-слаб огън
Средно изпечен - 3-4 мин. от всяка страна на силен огън
Сурово изпечен - 2-3 минути от всяка страна на силен огън

И така...


Необходими продукти :

4 броя телешко бонфиле около 250 грама всяко, предварително начукано до дебелина 2,5см.
4 броя средно големи картофи;
4 стръка праз;
щипка сол;
чер пипер;
пъстър пипер;
Масло около 100 грама;
розмарин


Начин на приготвяне :

Осолете всеки стек и поръсете с чер и пъстър пипер. Загрейте маслото в тиган, за предпочитане е с чугунено дъно. В случая аз приготвих добре изпечен стек, така , че запържих всеки един стек по 3 минути на силен огън за всяка една от страните. Готовите стекове ги отделих в съд с похлупак. Леко запържих в същата мазнина стръковете праз, отделих и тях. В останалата мазнина добавих лъжичка брашно, прецедих и я изсипах на дъното на неголяма тава . В нея добавих стековете и стрък розмарин. Покрих с похлупак и запекох в тавата за още 8 минути в предварително нагрятата на 200 градус фурна. Извадих телешкото и оставих добре измитите картофи за да се пекат. Разбира се това бе моята идея за гарнитура, може да гарнирате телешкото с аспержи, с гъби/ особено вървят манатарките/, бадеми, кестени и т.н.



Няма коментари:

Публикуване на коментар