събота, 21 февруари 2015 г.

Домашна халва


За Сирни Заговезни по традиция се яде халва. Идеята да опитам да приготвя домашна такава ми дойде от рецептата за бялата халва на Йоли http://yoli-www.blogspot.com/2015/02/blog-post_17.html. Тъй като обаче у дома се предпочита тахан или онази нуга халва се поразрових за рецепти. В крайна сметка, реших, че ще е тази ,която наподобява на нуга. Рецептата е лесна и се приготвя бързо. Просто е нужно време и хладно място за да стегне .

Необходими продукти:

2 чаени чаши мед;
2 чаени чаши сусамов тахан;
1 чаена чаша бадеми;
1 супена лъжица настъргани лимонови корички / може и без тях/ .

Начин на приготвяне :

Заврете меда на бавен огън ,докато се получат мехурчета . Тахана изсипете в дълбок съд за предпочитане керамичен или дървен. С помощта на дървена лъжица разбъркайте докато добавяте меда до изчерпването му. Продължете бъркането докато започне да сгъстява и отлепя от стените на съда. Добавете ядките. На дъното на правоъгълна кутия разстелете домакинско фолио . Върху него изсипете сместа, загладете и покрийте отново с фолио. Оставете в хладилник или на хладно място поне 6 часа. След като се втвърди, нареже на кубчета и поръсете със пудра захар. Можете да поставите и вафлени кори на дъното и върху сместа.


Утре е Сирни Заговезни, ден за прошка. Простено да ми е - простете !

5 коментара:

  1. Страхотна е, Мими, най-важното е на вас да ви е вкусно вкъщи. :)
    Поздрави и светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гери ! Светъл празник и за теб и семейството ти ! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна халва! Аз пък ще опитам твоят вариант, Мария. Много, много ми хареса. Благодаря ти за идеята и светъл празник утре. Простено прости.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно си се справила!Гледах,че и Йоли се беше развихрила с едни красиви халви,но явно и тази година ще се ламкаме с купешка:))!Поздрави и чудесна неделя!

    ОтговорИзтриване