понеделник, 2 март 2015 г.

Бение


За първи път чух за бение във филма Готвачът http://www.imdb.com/title/tt2883512/. Запомних това звучно наименование,и тълпата от хора чакащи за кесийка от този десерт. Поразрових из виртуалното пространство, но уви...дори в нашите кулинарни сайтове не открих информация. После се сетих за братовчедка ,която живее в щатите, и тя възкликна : О, бение, да зная, топи се в устата като памук! И ми каза как се изписва наименованието точно. Еврика :) Открих както историята на този десерт наподобяващ нашите бухти, но и страшно много вариации на рецептата.
Та Beignet (английски произношение: / bɛnjeɪ /; френски: [bɛɲɛ] е пържена закуска сервирана с пудра захар, особено популярна в Ню Орлиънс. Традиционната закуска има широко потребление, сервира се прясна и гореща, но в много източници пише, че е вкусна и студена. И реших да да опитам.

Необходими продукти :

3 яйца;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша меко полуразтопено масло;
25 грама кристална захар;
щипка настъргани лимонови корички/ може и канела/;
500 грама брашно;
1 пакетче мая;
щипка сол;
Олио за пържене и пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне :
Размива се маята в 50 г топличко мляко с щипка сол, щипка захар, 3-4 лъжици брашно на рядка каша.
Отгоре се поръсва с брашно и се оставя 20 мин. на топло да втаса.
Пресява се леко затопленото брашно и се прави на венец, в него се поставят прясното мляко, яйцата, масло, захарта, настъргана лимонова кора и се замесва меко тесто, което се измесва добре, поставя се в тенджера, завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.


От готовото тесто разточете върху набрашнена повърхност кора с дебелина 0,5 см. Нарежете на правоъгълници, квадрати или ромбоиди. В някои рецепти се посочва,че се гребва с лъжица, като лешници.


Загрейте мазнината до температура подходяща за пържене като за бухти. Пуснете малко парче за проба, трябва за секунди да допие ръждив цвят.


Пърженето става бързо и добре е да имате помощник в кухнята, който да поръсва веднага с пудра захар готовите бение.
Резултата: невероятно вкусно топящо се в устата запържено тесто. Дори като изстине . Опитайте :) Единственият му недостатък, че докато опитвате е заминала дузина :))))


Няма коментари:

Публикуване на коментар