неделя, 15 март 2015 г.

Скалиста шоколадова тортаТова е торта, която се приготвя без брашно. Скалистото и наименование идва от напуканата форма на горният слой, която се получава. Ако не ви се напука, което е доказателство за успешна рецепта, то поне ще ви впечатли наситеният, наподобяващ маслен вкус на шоколад.


Необходими продукти:

4 броя яйца;
200 грама захар;
200 грама меко масло;
200 грама шоколад/ минимум 70%/;
3-4 стрити семенца от кардамон;
1 пръчка ванилия;

Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците в купи. Разбийте жълтъците със 100 грама захар, кардамона и ванилията до побеляване и до пухкава консистенция.
Натрошете шоколада в друга купа и сложете на водна баня да се разтопи. През това време разбийте белтъците с останалата 100 грама захар. Може да сложите щипка сол, което ще улесни процеса на постигане на белтъчена пяна. Към разтопения вече шоколад добавете маслото и внимателно при непрекъснато бъркане с дървена лъжици, изсипете на струйка към жълтъчената смес. Най-накрая прибавете разбитите на сняг белтъци. Отново, много внимателно разбъркайте до еднородна смес. Изсипете в застлана с хартия кръгла форма за печене с големина 22- 24 см/ дм..


Загрейте фуната на 190 градуса и печете точно 50 минути. Изчакайте да изстине и извадете.Сервирайте с топка бита сметана, йогурт, портокалово желе, малинова редукция или според ваш вкус и преценка.
1 коментар: