петък, 20 март 2015 г.

Емпандас с телешка кайма


Емпандас са популярни като аржентински пелмени. Всъщност може да се приеме ,че е и така. В някои източници се счита, обаче, че родината на ястието е Галиция Испания / León /. Името произхожда именно от испанският глагол empanar, което означава увит в хляб. Да, точно така, емпандас представлява плънка обикновено от телешка кайма, смесена с зеленчуци обвита в маслено тесто. Популярно ястие Латинска Америка, Южна Европа, Филипините, откъдето идват и разновидностите. Могат да се пържат в свинска мас или да се пекат във фурна, но задължително се мажат с жълтък.

Необходими продукти :

За тестото:
500 грама брашно;
180 грама малсо масло, нарязано на малки кубчета;
150 грама преварена вода;
1 яйце;
1 жълтък за намазване;
сол

За плънката:
300 грама телешка кайма;
100 грама доматена салца;
150 грама испанско твърдо сирене Sierra de Roces, може и кашкавал
100 грама маслини без костилки, може да смесите зелени и кафяви;
1 глава лук;
шипка кимион;
2 твърдо сварени яйца;
сол на вкус;
щипка млян червен пипер;

Начин на приготвяне :
Започнете първо с плънката, тъй като тя ще ви е необходима изстинала. Нарежете на ситно лука и го задушете със зехтин и масло в тиган. Добавете каймата, като бъркате хубаво, за да се разтроши и сготви умерено. Добавете доматите, овкусете с кимион, сол и разбъркайте хубаво. Оставете на по-слаб огън, докато доматите поизврат. Добавете нарязаните на ситно маслини и сварени яйца. Отстранете тигана от котлона и оставете да изстине.Добавете и настърганото сирене.


Пресейте брашното в дълбока купа, добавете маслото и размесете с ръка, докато получите ронливо тесто.Разбийте яйцето с водата и започнете да добавяте вода и малко сол, докато се оформи хубаво хомогенно тесто. Ако е много лепкаво, добавете още брашно. Направете го на топка и го оставете да си „почине“ за 10-тина минути. Разточете го на тънка кора и с помощта на кръгла формичка или чаша с тънки стени отрежете кръгчета. В средата на всяко кръгче поставете от плънката.


Сгънете на пликче и с помощта на десертна вилица притеснете краищата, за да не се пръснат при печенето. Да , рецептата, която ви представих днес ще е с печене :) Разбийте жълтъка с малко водичка и намажете получените емпанадас. Поръсете отгоре ,ако прецените със сусам или маково семе. Печете за 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пекат се докато придобият приятен златист загар.


Да ви е сладко и Buen provecho!


Няма коментари:

Публикуване на коментар