петък, 27 март 2015 г.

Канелени възелчета


Или как да разнообразим традиционният козуначен вкус и сплитане малко преди Великден :) Благодаря на Слави от Cooking With Friends за идеята на този, иначе скандинавски десерт.



Необходими продукти :

За тестото:
3 броя яйца;
100 мл. прясно мляко;
120 грама захар;
1 пакетче мая/ 10 грама/ ;
70 грама разтопено масло;
брашно за омесване на меко тесто/ около 500 грама/;
кора от половин лимон и ванилия.

За плънката:
1 разбит на пяна белтък;
2 супени лъжици кафява захар на кристали;
1-2 кафеени лъжички канела;
1 жълтък плюс кафеена лъжица олио за намазване.


Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и направете кладенче в него. Разтворете маята в леко затоплено прясно мляко, разбийте яйцата с кристалната захар на пяна и смесете. Излейте сместа в брашното, добавете ароматите и започнете омесването. Добавяйте масло по малко по време на месенето до изчерпването му. Ако е необходимо добавете и брашно допълнително. Оставете тестото на топло докато удвои обема си. Тестото разделете на равен брой топки, като от всяка една разточете елипса. Нарежете по дължина на тънки ленти, намажете с канелената смес и започнете увиване по диагонал на руло.


Навийте рулото като охлюв и готово. Ако това упражнение ви досади, предлагам още един вариант за оформяне на кифличките. Оставете канелената смес на страна и добавете малко сушени боровинки и стафиди, предварително накиснати в коняк. Разточете мноооого дебела кора мининум пет сантиметра. Нарежете с чашка кръгчета и сте готови.


И двата вида кифлички намажете с разтворен с олио жълтък и порасете с кристална захар и оставете отново да втасат. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Ето резултата :



Няма коментари:

Публикуване на коментар