събота, 4 април 2015 г.

Вариации с козуначено тесто


Обичайно преди Великден се втурвам да изпробвам варианти на козуначено тесто, така ,че на празника да поднеса най-вкусният козунак. Разбира се имам и сполучливи опити, като този ,който ще ви споделя- с портокалово, шоколадов вкус.

Необходими продукти:

3 броя яйца;
120 мл. млечна сметана;
120 грама захар;
120 гр. масло;
кората от 1 портокал;
сок от 1/2 портокал;
10 зърна какао, смлени на прах;
1 чаена лъжичка коняк;
500 грама бяло пшенично брашно,или необходимо за омесване на меко тесто;
блокче мая около 15-20 грама.

Разтворете маята с лъжичка захар и малко топла водичка. Брашното пресейте и направете кладенче. В него поставете разбитите със захар яйца, сметаната, коняка,маслото, разтворената мая. Започнете омесване, като малко преди да пристъпите към стегнатото тесто разделете на две равни части. Към първата прибавете портокаловата кора и сока, а към втората какаовият прах, който предварително сте смесели с лъжичка масло и сметана. Домесете двете теста и оставете на топло покрити с кърпа за около час, час и половина. И сега идва ред на оформянето. Разделете портокаловото и какаовото тесто на още две топки. Разточете общо четири кори с продълговата форма, като дебелината им да е 1 см. Върху портокаловата кора поставете какаовата и завийте две рула. Едното оставете така, в подходящ постлан с хартия за печене съд, а другото срежете по средата, обърнете срязаната част нагоре и сплетете като плитка двете части. Подвийте краищата и оставете отново в застлан с хартия за печене съд. Повторното втасване е около половин час. Намажете с разбит със сметана жълтък. Основното руло поръсете с кристална захар, а плитката след изпичане с пудра захар. Печете на 180 градуса до готовност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар