неделя, 19 април 2015 г.

Лимоново суфле




Необходими продукти за четири порции :

100 грама бял шоколад;
100 грама краве масло;
50-80 грама захар( в зависимост дали искате суфлето да е с изразено шоколадов вкус сложете по-малко захар)
2 яйца;
2 жълтъка;
25 грама брашно;
настъргана кора от 1 лимон;
1 супена лъжица лимонов сок


Начин на приготвяне:

Разтопяваме шоколада на водна баня. Разбиваме маслото със захарта, прибавяме яйцата и жълтъците. Добавяме лимоновата кора и сока от лимона. При непрекъснато бъркане добавяме брашното и най-накрая прибавяме разтопения шоколад, който не трябва да е горещ.

Прехвърляме сместа в намаслени и поръсени с брашно формички за печене. Пълним до 2/3 от обема на формите.
Пече се в силно загрята фурна, на 200 градуса за 12 мин. Идеята е да се запази течен център отвътре.

Внимание : 200 градуса при 12 минути е условно и много зависи от фурната. Възможно е при същата температура да са нужни 8 минути. Тествайте една формичка преди да вкарате за печене останалото суфле.


Отлепяме десерта от съда докато е още топъл, прехвърляме в чиния за сервиране. Поръсваме с пудра захар и поднасяме. Може да карамелизирате една супена лъжица захар с една супена лъжица сок от лимон и да използвате за заливка. Гарнирайте с прясна мента, лимонови резени или според предпочитанията си.




2 коментара: