понеделник, 27 април 2015 г.

Зелена салата с поширани яйца


Разбира се, рецепта не е нужна :) Според мен е достатъчно да споделя технологията по поширане на яйцата, другото е зелена салатка, пълнозърнест хляб и подправки на вкус. Поширането е процес на варене във вода или друга течност без да се достига точката на кипене. Температурата за поширане е 70-80 градуса. Този метод се използва най-често за приготвяне на риба и яйца.

Първото и най-важно условие в поширането (забулването) на яйца е те да са съвсем пресни. Обърнете внимание, че в хранителните магазини пресните яйца обикновено са поставени най-отзад, така че първо да свършат по-старите. Та...

Кипнете водата, трябва да се появяват бълбукащи мехурчета. На половин литър вода добавете една супена лъжица оцет и една чаена сол. Преместете тенджерата настрана, за да се "успокои" водата. Счупете яйцето в купичка и го изсипете във все още къкрещата вода. Захлюпете съда и оставете 10 минути.

Измийте една голяяяяяяма зелена салата, добавете няколко стръка пресен лук и един пресен чесън, овкусете със зехтин, сол и оцет. Пълнозърнеста багета нарежете по диагонал на филийки. Поръсете ги с със зехтин и лимонова трева и оставете да се препекат в силна фурна. Сервирайте с яйцата. Може да приготвите заливка със запържен зехтин и червен пипер. Това е :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар