неделя, 3 май 2015 г.

Руло "Стефани" с грейви сос



Необходими продукти:

За рулото:
800 грама телешка кайма / може и смес, както и свинска/;
1 яйце;
1 глава кромид лук;
30 грама галета;
щипка кимион;
1/2 чаена лъжица чер пипер;
1/2 чаена лъжица чубрица;
сол на вкус;
1-2 супени лъжица вода;

За плънката:
2 бр. кисели краставички;
2 бр. моркови;
2 бр. яйца;
галета за поръсване.

За соса :
50 грама масло;
1/2 ситно скълцан кромид лук;
1 лъжица брашно;
бульона от печенето на рулото;
сол на вкус

Начин на приготвяне :
Каймата се омесва с яйцето, настъргания на ренде лук, галетата, солта , чубрицата и кимиона, добавя се водата по малко по време на месенето и се оставя да отлежи 20-ина минути в хладилник. Морковите се варят в подсолена вода 10 минути и се нарязват на пръчици. Двете яйца се сваряват, обелват се и се нарязват на четвъртинки. Каймата се поставя върху влажна кухненска кърпа (алуминиево фолио) и се разстила в правоъгълна форма с дебелина 1 см. В единия край се редят моркови, яйца и нарязана на ивички кисела краставичка. Чрез повдигане на кърпата внимателно се оформя руло,като краищата се подвиват надолу. Поставя се в тава, поръсва се с вода заглажда се. Поръсва се с галета. В тавата се наливат 2 пръста вода и олиото. Пече се 45-50 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Докато изстива, подгответе соса. Запържете в маслото до кафеникаво златисто лука, добавете брашното и с помощта на лъжица соса отделен при печене. Оставете да поври около минутка и го прецедете.
Нарежете рулото по диагонал и сервирайте порция полята със сос. Гарнирайте със зелена подправка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар