неделя, 19 юли 2015 г.

Тарт с основа Pâte sablée, кайсиев мус и глазура от бял шоколад .


Необходими продукти :

За блата Pâte sablée (Пате сабле):

300 грама брашно;
200 грама неразтопено масло, нарязана но малки кубчета;
100 грама захар на кристали;
1 яйце;
ванилия .

За плодовият мус:
10-ина кайсии, обелени почистени от костилките завирате с щипка захар, клонче мащерка или розмарин,и бучка масло докато се разварят. Пасирайте до пюре.
170 грама пюре;
50 грама мед;
170 грама разбита сметана;
4-ри грама желатин на листа или 5 грама прахообразен

За глазурата:

200 грама бял шоколад.

Начин на приготвяне:

Започваме от блата, това бисквитено тесто е подходящо за основи на много сладкиши. Идеята при него е да се усеща хрупкавината на захарните кристали. Смесете сухите продукти, добавете маслото и почнете омесване. Най- накрая добавете яйцето и оставете в хладилник за около час.

През това време започнете с муса. След като направите пюрето по гореописаният начин, охлаждате го до 35 градуса, добавяте меда. Поставете листа желатин в студена вода за около пет минути и след това ги разтворете в медено кайсиевата смес / ако е нужно я затоплете / до пълното му разтваряне. Разбийте сметана и добавете, към сместа. Изсипете в подходяща форма с ринг и приберете за няколко часа в хладилника докато стегне.

Извадете тестото и разточете с дебелина 0,5 см. Отрежете кръг с ринга на същият съд , в който ще охлаждате муса. Кръглата бисквитена форма поставете в/у хартия за печене и печете при 150 гродуса до бледо розово. Извадете и охладете. Поставете върху подходяща чиния за сервиране.

Муса вероятно е стегнал и може да вървите към темперирането на шоколада. Разтопете 70% от него на водна баня, до температура 40 градуса. Извадето го от ваничката добавете останалите тридесет процента и бъркайте да разтопяване и темперература 25 градуса. Подгрейте отново на водната баня да 35 градуса и изсипете върху муса, без да махате ринга. Отново приберете в хладилника за да стегне и глазурата.

Внимателно извадете от ринга и сглобете сладкиша, като поставите глазираният мус върху, бисквитеният блат. Окрасете с бисквитени трохи, желирани кайсии или пожелание. Сервирайте сладкиша охладен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар