неделя, 22 февруари 2015 г.

Мляко с ориз, поръсено с канела


Необходими продукти:

1 чаена чаша ориз;
2 чаена чаша вода;
4 чаени чаши прясно мляко;
захар на вкус / около 150- 200 грама/;
щипка сол
канела за поръсване

Начин на приготвяне:

Измийте добре ориза в студена вода, отцедете през гевгир. Заврете водата с щипката сол и сложете ориза вътре докато водата изври. Намалете силата на котлона до слаб, добавете прясното мляко и оставете да къкри до сваряването на ориза / около 10-ина минути/. Свалете от котлона и добавете захарта. Разбъркайте и разсипете в купички за сервиране. Като изстине, поръсете с канелата.

събота, 21 февруари 2015 г.

Домашна халва


За Сирни Заговезни по традиция се яде халва. Идеята да опитам да приготвя домашна такава ми дойде от рецептата за бялата халва на Йоли http://yoli-www.blogspot.com/2015/02/blog-post_17.html. Тъй като обаче у дома се предпочита тахан или онази нуга халва се поразрових за рецепти. В крайна сметка, реших, че ще е тази ,която наподобява на нуга. Рецептата е лесна и се приготвя бързо. Просто е нужно време и хладно място за да стегне .

Необходими продукти:

2 чаени чаши мед;
2 чаени чаши сусамов тахан;
1 чаена чаша бадеми;
1 супена лъжица настъргани лимонови корички / може и без тях/ .

Начин на приготвяне :

Заврете меда на бавен огън ,докато се получат мехурчета . Тахана изсипете в дълбок съд за предпочитане керамичен или дървен. С помощта на дървена лъжица разбъркайте докато добавяте меда до изчерпването му. Продължете бъркането докато започне да сгъстява и отлепя от стените на съда. Добавете ядките. На дъното на правоъгълна кутия разстелете домакинско фолио . Върху него изсипете сместа, загладете и покрийте отново с фолио. Оставете в хладилник или на хладно място поне 6 часа. След като се втвърди, нареже на кубчета и поръсете със пудра захар. Можете да поставите и вафлени кори на дъното и върху сместа.


Утре е Сирни Заговезни, ден за прошка. Простено да ми е - простете !

събота, 14 февруари 2015 г.

Телешки пепър стек, гарниран с печени картофи на фурна и праз.



Приготвянето на телешки стек често пъти се счита за висш пилотаж в кулинарията. Има основни правила за определените предпочитания. Но основно правило е стека да е с дебелина 1,5 -2,5 см. Някои кулинари считат за задължителна маринатата. Други отхвърлят тази възможност, но със сигурност месото задължително се запечатва на висока температура в маслена баня и според предпочитанията са и правилата за изпичане :
Добре изпечен - 3 мин. от всяка страна на силен огън и още 6-8 мин. на по-слаб огън
Средно изпечен - 3-4 мин. от всяка страна на силен огън
Сурово изпечен - 2-3 минути от всяка страна на силен огън

И така...


Необходими продукти :

4 броя телешко бонфиле около 250 грама всяко, предварително начукано до дебелина 2,5см.
4 броя средно големи картофи;
4 стръка праз;
щипка сол;
чер пипер;
пъстър пипер;
Масло около 100 грама;
розмарин


Начин на приготвяне :

Осолете всеки стек и поръсете с чер и пъстър пипер. Загрейте маслото в тиган, за предпочитане е с чугунено дъно. В случая аз приготвих добре изпечен стек, така , че запържих всеки един стек по 3 минути на силен огън за всяка една от страните. Готовите стекове ги отделих в съд с похлупак. Леко запържих в същата мазнина стръковете праз, отделих и тях. В останалата мазнина добавих лъжичка брашно, прецедих и я изсипах на дъното на неголяма тава . В нея добавих стековете и стрък розмарин. Покрих с похлупак и запекох в тавата за още 8 минути в предварително нагрятата на 200 градус фурна. Извадих телешкото и оставих добре измитите картофи за да се пекат. Разбира се това бе моята идея за гарнитура, може да гарнирате телешкото с аспержи, с гъби/ особено вървят манатарките/, бадеми, кестени и т.н.



Брауни с бадеми и дъх на коняк


Необходими продукти :

200 грама шоколад / минимум 70% /;
150 грама масло;
100 грама пудра захар;
100 грама стрити бадемови ядки;
3 яйца;
3 супени лъжици брашно;
1 супена лъжица бакпулвер;
1 чаена лъжица бадемов ликьор;
1 чаена лъжица коняк.

Начин на приготвяне :

Разтопете на водна баня маслото и шоколада. Разбъркайте до еднородна смес. Отделете жълтъците от белтъците. Белтъците разбийте на пяна, а жълтъците прибавете към шоколадово-маслената смес. Добавете и пудрата захар и разбийте на ниска степен с миксер до пухкава смес. Смесете бадемите, брашното и бакпулвера и изсипете на струйка към шоколадовата смес. Разбъркайте внимателно и докато бъркате с лъжицата добавете и белтъчената пяна. Най-накрая добавете ароматите. Изсипете в квадратна тава. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути. Изчакайте да изстине и нарежете на квадрати, правоъгълници или ромб. Поръсете с пудра захар и украсете с плодче или според фантазията ви.