петък, 27 март 2015 г.

Канелени възелчета


Или как да разнообразим традиционният козуначен вкус и сплитане малко преди Великден :) Благодаря на Слави от Cooking With Friends за идеята на този, иначе скандинавски десерт.



Необходими продукти :

За тестото:
3 броя яйца;
100 мл. прясно мляко;
120 грама захар;
1 пакетче мая/ 10 грама/ ;
70 грама разтопено масло;
брашно за омесване на меко тесто/ около 500 грама/;
кора от половин лимон и ванилия.

За плънката:
1 разбит на пяна белтък;
2 супени лъжици кафява захар на кристали;
1-2 кафеени лъжички канела;
1 жълтък плюс кафеена лъжица олио за намазване.


Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и направете кладенче в него. Разтворете маята в леко затоплено прясно мляко, разбийте яйцата с кристалната захар на пяна и смесете. Излейте сместа в брашното, добавете ароматите и започнете омесването. Добавяйте масло по малко по време на месенето до изчерпването му. Ако е необходимо добавете и брашно допълнително. Оставете тестото на топло докато удвои обема си. Тестото разделете на равен брой топки, като от всяка една разточете елипса. Нарежете по дължина на тънки ленти, намажете с канелената смес и започнете увиване по диагонал на руло.


Навийте рулото като охлюв и готово. Ако това упражнение ви досади, предлагам още един вариант за оформяне на кифличките. Оставете канелената смес на страна и добавете малко сушени боровинки и стафиди, предварително накиснати в коняк. Разточете мноооого дебела кора мининум пет сантиметра. Нарежете с чашка кръгчета и сте готови.


И двата вида кифлички намажете с разтворен с олио жълтък и порасете с кристална захар и оставете отново да втасат. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Ето резултата :



петък, 20 март 2015 г.

Емпандас с телешка кайма


Емпандас са популярни като аржентински пелмени. Всъщност може да се приеме ,че е и така. В някои източници се счита, обаче, че родината на ястието е Галиция Испания / León /. Името произхожда именно от испанският глагол empanar, което означава увит в хляб. Да, точно така, емпандас представлява плънка обикновено от телешка кайма, смесена с зеленчуци обвита в маслено тесто. Популярно ястие Латинска Америка, Южна Европа, Филипините, откъдето идват и разновидностите. Могат да се пържат в свинска мас или да се пекат във фурна, но задължително се мажат с жълтък.

Необходими продукти :

За тестото:
500 грама брашно;
180 грама малсо масло, нарязано на малки кубчета;
150 грама преварена вода;
1 яйце;
1 жълтък за намазване;
сол

За плънката:
300 грама телешка кайма;
100 грама доматена салца;
150 грама испанско твърдо сирене Sierra de Roces, може и кашкавал
100 грама маслини без костилки, може да смесите зелени и кафяви;
1 глава лук;
шипка кимион;
2 твърдо сварени яйца;
сол на вкус;
щипка млян червен пипер;

Начин на приготвяне :
Започнете първо с плънката, тъй като тя ще ви е необходима изстинала. Нарежете на ситно лука и го задушете със зехтин и масло в тиган. Добавете каймата, като бъркате хубаво, за да се разтроши и сготви умерено. Добавете доматите, овкусете с кимион, сол и разбъркайте хубаво. Оставете на по-слаб огън, докато доматите поизврат. Добавете нарязаните на ситно маслини и сварени яйца. Отстранете тигана от котлона и оставете да изстине.Добавете и настърганото сирене.


Пресейте брашното в дълбока купа, добавете маслото и размесете с ръка, докато получите ронливо тесто.Разбийте яйцето с водата и започнете да добавяте вода и малко сол, докато се оформи хубаво хомогенно тесто. Ако е много лепкаво, добавете още брашно. Направете го на топка и го оставете да си „почине“ за 10-тина минути. Разточете го на тънка кора и с помощта на кръгла формичка или чаша с тънки стени отрежете кръгчета. В средата на всяко кръгче поставете от плънката.


Сгънете на пликче и с помощта на десертна вилица притеснете краищата, за да не се пръснат при печенето. Да , рецептата, която ви представих днес ще е с печене :) Разбийте жълтъка с малко водичка и намажете получените емпанадас. Поръсете отгоре ,ако прецените със сусам или маково семе. Печете за 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пекат се докато придобият приятен златист загар.


Да ви е сладко и Buen provecho!


неделя, 15 март 2015 г.

Скалиста шоколадова торта



Това е торта, която се приготвя без брашно. Скалистото и наименование идва от напуканата форма на горният слой, която се получава. Ако не ви се напука, което е доказателство за успешна рецепта, то поне ще ви впечатли наситеният, наподобяващ маслен вкус на шоколад.


Необходими продукти:

4 броя яйца;
200 грама захар;
200 грама меко масло;
200 грама шоколад/ минимум 70%/;
3-4 стрити семенца от кардамон;
1 пръчка ванилия;

Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците в купи. Разбийте жълтъците със 100 грама захар, кардамона и ванилията до побеляване и до пухкава консистенция.
Натрошете шоколада в друга купа и сложете на водна баня да се разтопи. През това време разбийте белтъците с останалата 100 грама захар. Може да сложите щипка сол, което ще улесни процеса на постигане на белтъчена пяна. Към разтопения вече шоколад добавете маслото и внимателно при непрекъснато бъркане с дървена лъжици, изсипете на струйка към жълтъчената смес. Най-накрая прибавете разбитите на сняг белтъци. Отново, много внимателно разбъркайте до еднородна смес. Изсипете в застлана с хартия кръгла форма за печене с големина 22- 24 см/ дм..


Загрейте фуната на 190 градуса и печете точно 50 минути. Изчакайте да изстине и извадете.



Сервирайте с топка бита сметана, йогурт, портокалово желе, малинова редукция или според ваш вкус и преценка.




петък, 13 март 2015 г.

Turkish eggs или яйца по турски



Много ястия, характерни за българската национална трапеза, с разновидности, присъстват в кухнята на другите балкански народи. Както не еднократно съм споменавала много ми допада кухнята на Южната ни съседка. Може би защото сходството с нашата кухня е най-близко. Рецептата, която ще ви предложа е любима в нашето семейство, но за да я публикувам, бях провокирана от Тв формата Master Chef Bulgaria. В един от епизодите участниците, борещи се за титлата трябваше да приготвят ястие, в което да използват едно единствено яйце. Хрумна ми, че ако бях участник щях да представя точно тази рецепта.:) Но тъй като не съм, представям я тук . За изпълнението на тази рецепта са ви нужни купички за суфле и още...

Необходими продукти за 6 порции :

6 броя яйца;
200 грама салца от домати;
1/2 глава ситно скълцан лук;
1 скилидка чесън;
1/2 кофичка кисело мляко/ 200/ грама;
сок от 1/2 лимон;
зехтин;
лют червен пипер;
щипка кимион;
сол на вкус.

Начин на приготвяне :

Започнете първо с доматеният сос. В дълбок тиган поставете 1-2 супени лъжички зехтин. Загрейте и запържете лука, след което добавите салцата и пипера. Заврете около 5 минути на умерен котлон. Идва ред на соса с кисело мляко. Смачкайте чесъна, посолете, добавете лимонов сок и киселото мляко и разбъркайте до еднородна смес. Подгответе купичките, като разпределите първо доматеният сос в тях, добавете по две супени лъжици от млечният сос и останалото количество разпределете по равно до изчерпване. С помощта на нож направете тире във всяка купа. Поставете по едно яйце, посолете го и залейте със зехтин. Печете при температура 220 градуса от 8 до 10 минути в зависимост дали искате яйцето да е ровко или по- твърдо. Сервирайте с магданоз и пресен чесън. Да ви е сладко :)

вторник, 3 март 2015 г.

Пролетни гнезда



Необходими продукти за 6 порции:

7 броя яйца;
4 броя средно едри картофа;
200 грама настърган козе кашкавал;
100 грама пармезан;
200 грама сварен и отцеден спанак;
3 супени лъжици галета;
зехтин;
чер пипер;
джоджен;
сол при необходимост и на вкус.

Начин на приготвяне:

Сварете картофите, обелете и настържете в дълбока купа. Към тях добавете настърган козе кашкавал, галетата, 1 яйце, подправките. Омесете сместа.
Разделете на шест равни топки, от които оформете гнезда / направете вдлъбнат център на всяка топка/. Разположете ги в предварително подготвена тава, чийто дънно сте застлали с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса. Във всяко гнездо поставете яйцето. Поръсете със зехтин и пармезан. Печете до готовност. Може да се сервирате с катък, както и със свежа салатка.


понеделник, 2 март 2015 г.

Бение


За първи път чух за бение във филма Готвачът http://www.imdb.com/title/tt2883512/. Запомних това звучно наименование,и тълпата от хора чакащи за кесийка от този десерт. Поразрових из виртуалното пространство, но уви...дори в нашите кулинарни сайтове не открих информация. После се сетих за братовчедка ,която живее в щатите, и тя възкликна : О, бение, да зная, топи се в устата като памук! И ми каза как се изписва наименованието точно. Еврика :) Открих както историята на този десерт наподобяващ нашите бухти, но и страшно много вариации на рецептата.
Та Beignet (английски произношение: / bɛnjeɪ /; френски: [bɛɲɛ] е пържена закуска сервирана с пудра захар, особено популярна в Ню Орлиънс. Традиционната закуска има широко потребление, сервира се прясна и гореща, но в много източници пише, че е вкусна и студена. И реших да да опитам.

Необходими продукти :

3 яйца;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша меко полуразтопено масло;
25 грама кристална захар;
щипка настъргани лимонови корички/ може и канела/;
500 грама брашно;
1 пакетче мая;
щипка сол;
Олио за пържене и пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне :
Размива се маята в 50 г топличко мляко с щипка сол, щипка захар, 3-4 лъжици брашно на рядка каша.
Отгоре се поръсва с брашно и се оставя 20 мин. на топло да втаса.
Пресява се леко затопленото брашно и се прави на венец, в него се поставят прясното мляко, яйцата, масло, захарта, настъргана лимонова кора и се замесва меко тесто, което се измесва добре, поставя се в тенджера, завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.


От готовото тесто разточете върху набрашнена повърхност кора с дебелина 0,5 см. Нарежете на правоъгълници, квадрати или ромбоиди. В някои рецепти се посочва,че се гребва с лъжица, като лешници.


Загрейте мазнината до температура подходяща за пържене като за бухти. Пуснете малко парче за проба, трябва за секунди да допие ръждив цвят.


Пърженето става бързо и добре е да имате помощник в кухнята, който да поръсва веднага с пудра захар готовите бение.
Резултата: невероятно вкусно топящо се в устата запържено тесто. Дори като изстине . Опитайте :) Единственият му недостатък, че докато опитвате е заминала дузина :))))