понеделник, 27 април 2015 г.

Зелена салата с поширани яйца


Разбира се, рецепта не е нужна :) Според мен е достатъчно да споделя технологията по поширане на яйцата, другото е зелена салатка, пълнозърнест хляб и подправки на вкус. Поширането е процес на варене във вода или друга течност без да се достига точката на кипене. Температурата за поширане е 70-80 градуса. Този метод се използва най-често за приготвяне на риба и яйца.

Първото и най-важно условие в поширането (забулването) на яйца е те да са съвсем пресни. Обърнете внимание, че в хранителните магазини пресните яйца обикновено са поставени най-отзад, така че първо да свършат по-старите. Та...

Кипнете водата, трябва да се появяват бълбукащи мехурчета. На половин литър вода добавете една супена лъжица оцет и една чаена сол. Преместете тенджерата настрана, за да се "успокои" водата. Счупете яйцето в купичка и го изсипете във все още къкрещата вода. Захлюпете съда и оставете 10 минути.

Измийте една голяяяяяяма зелена салата, добавете няколко стръка пресен лук и един пресен чесън, овкусете със зехтин, сол и оцет. Пълнозърнеста багета нарежете по диагонал на филийки. Поръсете ги с със зехтин и лимонова трева и оставете да се препекат в силна фурна. Сервирайте с яйцата. Може да приготвите заливка със запържен зехтин и червен пипер. Това е :)

неделя, 26 април 2015 г.

Сладоледено тирамису


Необходими продукти:

100 грама бишкоти "Savoiardi";
250 грама маскарпоне;
50 грама пудра захар;
500 грама бадемов или ванилов сладолед;
200 милилитра силно кафе еспресо;
1 супени лъжици амарето или марсала;
2 супени лъжица натурално какао.

Начин на приготвяне :

Сварете кафето и го смесете с ликьора амарето или марсалата. Отворете кутията със сладолед да се поразмекне. Разбийте маскарпонето с пудрата захар и внимателно смесете със сладоледа. На дъното на продълговата форма за кейк разстелете домакинско прозрачно фолио, което да обхване и стените и да остане за опаковане. Изсипете половината от сладоледената смес. Потопете бишкотите една по една в кафето и наредете във формата. Полейте с останалата смес. Покрийте добре със фолиото и оставете в хладилника да стегне за около 2 часа. Извадете от формата, разлистете фолиото от горната част, обърнете в подходящ съд за сервиране и поръсете обилно с какаото. Разрежете и сервирайте веднага .



Рецептата за оригиналното тирамису може да видите тук : http://tastywithmaria.blogspot.com/2013/06/blog-post_23.html

неделя, 19 април 2015 г.

Лимоново суфле




Необходими продукти за четири порции :

100 грама бял шоколад;
100 грама краве масло;
50-80 грама захар( в зависимост дали искате суфлето да е с изразено шоколадов вкус сложете по-малко захар)
2 яйца;
2 жълтъка;
25 грама брашно;
настъргана кора от 1 лимон;
1 супена лъжица лимонов сок


Начин на приготвяне:

Разтопяваме шоколада на водна баня. Разбиваме маслото със захарта, прибавяме яйцата и жълтъците. Добавяме лимоновата кора и сока от лимона. При непрекъснато бъркане добавяме брашното и най-накрая прибавяме разтопения шоколад, който не трябва да е горещ.

Прехвърляме сместа в намаслени и поръсени с брашно формички за печене. Пълним до 2/3 от обема на формите.
Пече се в силно загрята фурна, на 200 градуса за 12 мин. Идеята е да се запази течен център отвътре.

Внимание : 200 градуса при 12 минути е условно и много зависи от фурната. Възможно е при същата температура да са нужни 8 минути. Тествайте една формичка преди да вкарате за печене останалото суфле.


Отлепяме десерта от съда докато е още топъл, прехвърляме в чиния за сервиране. Поръсваме с пудра захар и поднасяме. Може да карамелизирате една супена лъжица захар с една супена лъжица сок от лимон и да използвате за заливка. Гарнирайте с прясна мента, лимонови резени или според предпочитанията си.




четвъртък, 9 април 2015 г.

Салата от пресен спанак с яйца и заквасена сметана


Салата е пролетна и много подходяща за Великденската трапеза . Точно покрай приготовленията ми за Великден се получи именно тя. Тази година реших да боядисам яйцата с дарове от природата. При варенето ми се пукнаха три, спанака ми се стори много за да боядиса яйцата ми в зелено и...ето ти салатката.

Необходими продукти:

около 200 грама пресен спанак;
3 броя яйца;
3 стръка пресен чесън;
2 лъжици заквасена сметана;
1 кисело мляко;
сол, зехтин и лимонов сок на вкус.


Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете спанака и чесъна. Яйцата обелете и скълцайте на малки кубчета. Чесъна също на малки частици. Смесете сметаната и киселото мляко. Овкусете в дълбок съд спанака със зехтина и лимоновият сок, добавете чесънчето. Прехвърлете в чиния за сервиране. Поръсете ситно скълцаните яйца отгоре, посолете. Най- отгоре положете сметановата смес. И ...добър апетит !:)

събота, 4 април 2015 г.

Вариации с козуначено тесто


Обичайно преди Великден се втурвам да изпробвам варианти на козуначено тесто, така ,че на празника да поднеса най-вкусният козунак. Разбира се имам и сполучливи опити, като този ,който ще ви споделя- с портокалово, шоколадов вкус.

Необходими продукти:

3 броя яйца;
120 мл. млечна сметана;
120 грама захар;
120 гр. масло;
кората от 1 портокал;
сок от 1/2 портокал;
10 зърна какао, смлени на прах;
1 чаена лъжичка коняк;
500 грама бяло пшенично брашно,или необходимо за омесване на меко тесто;
блокче мая около 15-20 грама.

Разтворете маята с лъжичка захар и малко топла водичка. Брашното пресейте и направете кладенче. В него поставете разбитите със захар яйца, сметаната, коняка,маслото, разтворената мая. Започнете омесване, като малко преди да пристъпите към стегнатото тесто разделете на две равни части. Към първата прибавете портокаловата кора и сока, а към втората какаовият прах, който предварително сте смесели с лъжичка масло и сметана. Домесете двете теста и оставете на топло покрити с кърпа за около час, час и половина. И сега идва ред на оформянето. Разделете портокаловото и какаовото тесто на още две топки. Разточете общо четири кори с продълговата форма, като дебелината им да е 1 см. Върху портокаловата кора поставете какаовата и завийте две рула. Едното оставете така, в подходящ постлан с хартия за печене съд, а другото срежете по средата, обърнете срязаната част нагоре и сплетете като плитка двете части. Подвийте краищата и оставете отново в застлан с хартия за печене съд. Повторното втасване е около половин час. Намажете с разбит със сметана жълтък. Основното руло поръсете с кристална захар, а плитката след изпичане с пудра захар. Печете на 180 градуса до готовност.