неделя, 31 май 2015 г.

Желирани ментови бонбони

Последната седмица на май. Зелено, свежо,с привкус на идващото лято. В тази седмица, когато подправките ми са в своя връх на растеж, провокирана от една идея на Йоли , запретнах ръкави.

Нужни са ви няколко стръка прясна мента(5-6 броя), захар, пресен лимонов сок, желе. Любопитството от бъдещият резултат и желанието са задължителни :)

Необходими продукти:

5- 6 стръка прясна мента;
Кората на 1/2 лимон настъргана на ренде;
сок от 1/2 лимон;
150 мл. вода;
75 грама захар;
10 грама желатин;

Начин на приготвяне :

Смесете водата и захарта и кипнете за около пет мин. Поставете ментата и оставете за около час. Извадете ментата и изцедете лимоновият сок в течността. В отделна купичка разтворете желатина и добавете и него към сместа. Скълцайте на ситно няколко стръкчета мента и заедено с настърганите лимонови кори, отново в сместа. Разбъркайте добре и изсипете в квадратна форма или кутия, на чието дънно и стени сте постлали прозрачно домакинско фолио. Изчакайте да изстине и приберете в хладилника за през нощта. Нарежете формите според фантазията си и сервирайте в чинийка невероятно свеж и приятен за небцето вкус.





неделя, 24 май 2015 г.

Ягодово сорбе


Необходими продукти:
4 чаени чаши добре узрели ягоди;
1 чаена чаша захар;
1/2 чаена чаша вода;
1 стрък прясна мента, или пресен босилек.
1 супена лъжица прясно ицзцеден лимонов сок

Начин на приготвяне:

Захарта се смесва с водата и ментата или босилека / избора е според вкуса/ и се оставя на умерен котлон, докато захарта се разтвори и поври около пет минути. След това се оставя да се охлади. През това време измийте, подсушете ягодите и ги пасирайте, заедно с лимоновият сок. С помощта на сито прецедете и добавете в сиропа. Разбъркайте добре изсипете в кутия за сладолед. Приберете във фризера, като през първият час, вадете и и разбърквайте няколко пъти сместта, за да може да се замрази добре, а не водата да отдели кристали. Нужни са минимум три часа.

Сервирайте веднага след изваждане.

събота, 23 май 2015 г.

В сезона на ягодите : ягодов сладкиш с шоколад и овесени ядки .


Необходими продукти:

20 броя ягоди;
1 яйце;
3 супини лъжица течна сметана;
100 грама кафява захар;
100 грама масло;
100 грама овесени ядки;
100 грама брашно;
100 грама бял шоколад;
100 грама тъмен шоколад;
1 супена лъжица пудра захар;
1 пакетче бакпулвер

Разтопете тъмният шоколад и маслото на водна баня. В дълбока купа го смесете заедно със захарта и яйцето. Разбийте на пяна. Добавете сметаната, овесените ядки, брашното смесено с бакпулвера и объркайте до еднородна смес. Натрошете белият шоколад на малки парчета, ягодите на резени и добавете към основната смес. Поставете в предварително намазана с масло тава и загладете. Най- отгоре поръсете с пудрата захар и печете. Фурната трябва да е предварително загрята на долен реотан, печете така десетина минути и ще толкова на 200 градуса. Изчакайте да изстине и разрежете на квадрати. Сервирайте със бита сметана, сладолед и ягоди.




събота, 9 май 2015 г.

Шоколадов десерт с малинов дъх и бадеми.


Нещо средно между суфле и брауни. Ето това е десерта ,който ще ви презентирам :)

Необходими продукти:

100 грама масло;
150 грама тъмен шоколад;
100 грама сушени малини;
2 яйца;
200 грама пудра захар;
90 грама брашно;
1 супена лъжица какао;
1 чаена лъжичка бакпулвер;
стрити бадеми

Начин на приготвяне:

Разтворете на водна баня шоколада и маслото. В дълбока купа разбийте яйцата и пудрата захар на пяна. Добавете брашното смесено с какаото, стритите малини и бакпулвера. Най-накрая при непрекъснато бъркане добавете шоколадово-маслената смес. Разсипете до половината на купичките и поръсете с бадемовите ядки и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Сервирайте със сладолед или сладко от малини.


Крехко свинско в масло и бадеми, гарнирано с аспержи и сос шантили.



Необходими продукти :

500 грама варено- пушен свински врат;
500 грама аспержи / 1 връзка/;
120 грама масло;
100 грама филирани бадеми

За соса:
100 грама масло;
2 жълтъка
2 с.л. лимонов сок;
1 ч.л. лют сос / по желание/
4 с.л. сметана
сол
чер и бял пипер.

Начин на приготвяне:

В купа се смесват маслото, жълтъците , лимоновият сок,лютият сос и солта и се поставят на водна баня. Трябва да се внимава купата да няма контакт с водата. Бърка се непрекъснато до получаване на гъста смес. След като жълтъците се сгъстят достатъчно добавете сметаната и пипера. Сосът е подходящ за задушени зеленчуци - аспержи, моркови, грах.

Обелете аспержите в долната им част отрежете два сантиметра, измийте и подсушете. Разтопете масло в загрят на средна степен тиган и запържете аспержите за кратко. Извадете ги внимателно в подходящ съд, посолете. Нарежете месото на филийки с дебелина около 5 см. Запържете ги по две три минути за всяка страна в масло, поръсете с бадемите докато порозовеят. Внимателно извадете пържолките и бадемите от маслената баня и сервирайте в подходяща чиния. Гарнирайте с аспержите и полейте със сос.

неделя, 3 май 2015 г.

Руло "Стефани" с грейви сос



Необходими продукти:

За рулото:
800 грама телешка кайма / може и смес, както и свинска/;
1 яйце;
1 глава кромид лук;
30 грама галета;
щипка кимион;
1/2 чаена лъжица чер пипер;
1/2 чаена лъжица чубрица;
сол на вкус;
1-2 супени лъжица вода;

За плънката:
2 бр. кисели краставички;
2 бр. моркови;
2 бр. яйца;
галета за поръсване.

За соса :
50 грама масло;
1/2 ситно скълцан кромид лук;
1 лъжица брашно;
бульона от печенето на рулото;
сол на вкус

Начин на приготвяне :
Каймата се омесва с яйцето, настъргания на ренде лук, галетата, солта , чубрицата и кимиона, добавя се водата по малко по време на месенето и се оставя да отлежи 20-ина минути в хладилник. Морковите се варят в подсолена вода 10 минути и се нарязват на пръчици. Двете яйца се сваряват, обелват се и се нарязват на четвъртинки. Каймата се поставя върху влажна кухненска кърпа (алуминиево фолио) и се разстила в правоъгълна форма с дебелина 1 см. В единия край се редят моркови, яйца и нарязана на ивички кисела краставичка. Чрез повдигане на кърпата внимателно се оформя руло,като краищата се подвиват надолу. Поставя се в тава, поръсва се с вода заглажда се. Поръсва се с галета. В тавата се наливат 2 пръста вода и олиото. Пече се 45-50 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Докато изстива, подгответе соса. Запържете в маслото до кафеникаво златисто лука, добавете брашното и с помощта на лъжица соса отделен при печене. Оставете да поври около минутка и го прецедете.
Нарежете рулото по диагонал и сервирайте порция полята със сос. Гарнирайте със зелена подправка.

събота, 2 май 2015 г.

Ягодова торта с хрупкав бисквитен блат и маслен крем с маскарпоне


Необходими продукти :

За блата:
200 грама маслени бисквити / 1 двойна опаковка/;
3 супени лъжици кафява захар;
100 грама масло;
1 яйце, / в случай, че блата още ви е твърде ронлив добавете още едно/;
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора;
50 грама стрити бадемови ядки;

За крема :
350 грама маскарпоне;
100 грама меко безсолно масло;
100 грама пудра захар;

За глазурата и украса :
700 грама ягоди със сравнително еднаква големина;
200 грама пудра захар;
3 супени лъжици прясно мляко;
3 капки лимонов сок


Начин на приготвяне :

Блендирайте бисквитите. Добавете останалите продукти и омесете меко тесто. Покрийте съд с дм 24 см с хартия за печене. Разточете тестото с дм. 26 см . Небходимо е да покриете с блата не само дъното ,но и да образувате борд по стените. На дъното поставете огнеопорна чиния или ринг със същият дм. Тя ви е небоходима за тежест, за да не се навдигне и получи с балончета блатът. Печете 10 минути при предварително загрята фурна на 200 градуса.Извадете го от съда и оставете да се охлади. През това време се заемете с крема. Разбийте маслото на пяна заедно със пудрата захар, добавяйте към него лъжица по лъжица маскарпонето докато се получи пухкав крем. Изсипете го върху вече изстиналият блат, разсетелете крема равномерно закладете и приберете в хладилника за около 2 часа да стегне. Наредете цели ягоди върху него, полейте с глазурата и приберете отнов в хладилника за още два часа. Украсете с прясна мента и сервирайте.