събота, 29 август 2015 г.

СМОКИНИ С КОЗЕ СИРЕНЕ


Необходими продукти :

10 броя големи смокини;
100 грама козе сирене;
50 грама филирани бадеми ;
30 грама мед;
30 грама масло;
розмарин или мащерка по възможност пресни

Начин на приготвяне:

Измийте смокините и ги разрежете от долната страна. Срежете на две половинки по дължина. Нарежете маслото и сиренето на кубчета. Пригответе си алуминиево фолио, в което да поберете продуктите и да свиете на плик. Върху него поставете първо смокините, сиренето, маслото и полейте с меда. Най отгоре поръсете бадемите. Добавете стрък розмарин или мащерка и завийте на плик. Сложете плика в подходящ съд за печене. Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса около 6-7 минути. Развийте краищата не плика и опечете още 3-4 минути до приятен загар. На дъното се образува сосче. Сервирайте самостоятелно или с препечен хляб.

неделя, 16 август 2015 г.

Гриловани пиешки гърди със сос "Ямайка"



Необходими продукти:
Пилешки гърди с кожата;
сол;
чер пипер;

За соса:
6 супени лъжици ром;
6 супени лъжици светъл оцет;
1 глава кромид лук;
4 скилидки чесън;
1/2 настъргано индийско орехче;
2-3 стрити карамфилчета;
4-5 зрънца стрит бахар;
1-2 дафинови листа;
прясна мащерка;
клонче розмарин;
зехтин

Нарежете прорези с ножа по дължина на пилешките гърди. Овкусете със сол и чер пипер и запечете на грил тигана първо от страната с кожата за около десетина минути, обърнете и опечете за още толкова. В блендер поставете продуктите за соса без дафиновият лист, мащерката и розмарина. Грилованото пиле поставете в подходяща тава, полейте със соса, добавете подправките и поставете да се пече на горен реотан около 15 минути.

Пудинг със сини сливи


Необходими продукти за 4 души :

200 грама сини сливи/ почистени от костилките и нарязани на две/;
1 чаена лъжичка мед;
100 грама бяло брашно;
50 грама кафява захар;
50 грама масло;
75 милилитра прясно мляко;
1 яйце;
1 чаена лъжичка смлян джинджифил;
1/2 чаена чаша бакпулвер.

Сините сливи и медта затоплете във микровълнова за две минути на максимална степен. Пригответе си четири керамични купички, и в дъното на всяка отсипете от сливите заедно с малко сосче. Сложете брашното ,маслото, захарта джинджифила и бакпулвера в кухненски робот. Разбъркайте, добавете прясното мляко и яйцето и разбийте отново до хомогенна смес. Разпределете сместа в чашките, като трябва да са 2/3 пълни.
Печете на 200 градуса до готовност. Сервирайте с пудра захар, бита сметана или сладолед.