събота, 31 октомври 2015 г.

Сладкиш със сусамов тахан и парченца райска ябълка





Необходими продукти :

3 средно малки твърди райски ябълки;
3 броя яйца;
100 грама разтопено масло;
100 грама мед;
200 грама сусамов тахан;
100 грама пълнозърнесто брашно;
100 грама пшеничен грис;
3 лъжици какао;
бакпулвер;
ванилия;
слънчогледово семе ;

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете на резенчета райската ябълка. Поръсете ги с брашно за да не остават на дъното при печене. Разбийте меда, маслото и яйцата да пухкава смес. Смесете брашното ,гриса, какаото, бакпувлера и ванилията и добавете към яйчената смес. Нужната гъстота е малко по-голяма от тази на кекс. Добавете резенечетата плод и внимателно объркайте. Изсипете в предварително намаслена форма за печене. Печете първо на долен реотан и после до готовност при температура 200 градуса.





петък, 9 октомври 2015 г.

Крехки бирени сладки с пълнеж от локум



Вероятно си спомняте онези вкусни сладки от детството наречени локумки. Е, поразрових старите тефтери и ви предлагам да си припомните тази сладост отново. Постни, леки и с ронлив вкус и лесни за изпълнение.


Необходими продукти:

1 чаена чаша бира;
1,5 чаена чаша олио;
брашно до средно меко тесто;
розова вода за аромат;
1 бакпулвер;
1 пакетче розов локум;

Пресейте с бакпулвера около пет чаени чаши брашно. Направете кладенче в него и изсипете бирата и олиото. Замесете средно меко тесто. Разделете го на четири топки, като от всяка една разточите правоъгълник с дебелината около 0,5 см. Нарежете кората на правоъгълници и във всяко поставете парченце локум. Подредете в подходяща тава върху хартия за печене. Печете при 180 градуса до готовност. Оваляйте още топли в пудра захар .
Сладките, ако останат до другия ден, може да съхранявате до седмица в кутия.