понеделник, 28 декември 2015 г.

И още 10 малки тайни...



Сосът на паприкаша ще бъде по вкусен, ако го приготвите вместо с нарязан, с настърган лук.

Ако в стопеното масло, преди да е започнало да се загрява, поставите ориза, всяко зърно ще поеме от мазнината и той ще стане по-вкусен и с по-хубав вид.

Печеното месо е по-вкусно, ако вместо с вода, го залеете с вино. За така наречените бели меса (пуешко, пилешко) употребявайте бяло, а за червените (говеждо, свинско, дивечово) червено вино.

Малко бяло тръпчиво вино ще придаде по-приятен вкус на картофената салата.
Печените круши, ябълки ще бъдат по-вкусни, ако им сложите по парченце масло. 10 минути преди да ги извадите от фурната, във всеки плод сложете по една лъжичка от някакъв мармалад.

Една лъжичка захар ще помогне да се свари по-бързо старото месо.

Пържените сладки няма да попиват много мазнина, ако в тестото прибавите малко алкохол (ликьор, коняк, ром).

Сладките, намазани с жълтък, няма да потъмнеят, ако в него прибавите 2-3 капки лимонов сок или олио.

Гъбите няма да почернеят, ако ги натопите във вода с оцет.

Закуските за студения бюфет може да поднесете в кошнички от лимонови кори.
Добре измити лимони нарежете по дължина и внимателно издълбайте. Напълнете ги например с майонеза, разбит хайвер или пасирано сирене с доматено пюре, маслини, поставете им „дръжка“ от лимонова кора и подредете на масата между блюдата.

Някои дребни сладки — ромови, смокинови, локумени топчета или желирани бонбони набодете на клечки за зъби. Забодете ги в портокали, които сте сложили в големи чаши. Така поднесени, те ще украсяват масата.